Fysik

Sammenhæng mellem p og f

22. september 2013 af hollybaby (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)

Jeg sidder og skriver fysik rapport og kan nu ikke længere undgå teorien. 

Så jeg ville blive meget glad, hvis én kunne fortælle mig: Hvad si­ger te­orien om det forståen­de forsøg og dets fon­vente­lige re­sul­ta­ter? Forsøget hedder sammenhæng mellem p (lufttryk) og t (temperatur)

Håber i kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2013 af hesch (Slettet)

Der er vist noget, der hedder:

p * V = n * R * T.

Hvis V, n, R er konstanter under forsøget, skal du komme frem til, at p og T er proportionale.

Husk, at temperaturen T, måles i oK.

http://www.denstoredanske.dk/It%2c_teknik_og_naturvidenskab/Kemi/Fysisk_kemi_og_fysisk_elektrokemi/tilstandsligning


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2013 af Kachoot (Slettet)

Boyle Mariottes lov: Hvis T er konstant er V og p omvendt proportionale.
Boyle Mariottes lov følger direkte af idealgasligningen.

p·V=n·R·T

For en bestemt gasmængde er n en konstant. Det følger så, at n·R·T er konstant, hvis T er fastholdt på en bestemt værdi.

p·V=konstant (for T fastholdt)

Ud fra formlen kan vi se at trykket bliver større når volumen bliver mindre og omvendt.

Gay Lussacs 1. lov: Hvis V er en konstant er p proportional med T. Denne lov følger også af idealgasligningen som kan omskrives til:

p=(n·R)/V·T

For en bestemt gasmængde er (n·R)/V konstant hvis V er fastholdt på en bestemt værdi og man får derfor:

p=konstant·T

Gay Lussacs 2. lov: Hvis p er konstant, er V proportional med T. Af idealgasligingen får vi:

V=(n·R)/p·T

For en bestemt gasmængde er (n·R)/p konstant, hvis p er fastholdt på en bestemt værdi. Man får derfor:

V=konstant·T


Skriv et svar til: Sammenhæng mellem p og f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.