Matematik

Tangentens ligning

23. september 2013 af Taskenr2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer.

Jeg sidder og er gået i stå med følgende opgave:

Funktionen f er givet ved f(x) = 3x2 - 6x + 5

Bestem en ligning for den tangent, der har hældningskoefficienten 12.

Jeg er bevidst om, at denne hældning findes ved f '(x0) = 6x0 - 6 = 12 

Men hvordan skal jeg bestemme tangentens ligning, hvis ikke jeg kender hverken x0 eller y0?

Mange tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen

6x0 - 6 = 12

og opstil så tangentligningen i punktet (x0 , f(x0)) . Beregn y0 = f(x0) .


Svar #2
23. september 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Jeg får ligningen til at være y=6x+101

Forhåbentlig har jeg regnet rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Prøv at vise dine mellemregninger. Dit forslag er ikke korrekt. Den foreslåede tangent har hældningskoefficienten 6, men opgaven går ud på at bestemme ligningen for den tangent, hvis hældningskoefficent er lig med 12.


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. september 2013 af mathon

                  6xo - 6 = 12

                  xo - 1 = 2

                  xo = 3                     f(3) = 3·32 - 6·3 + 5 = 27 - 18 + 5 = 14
tangentligning:

                       y = 12•(x-3) + f(3)
                       y = 12•(x-3) + 14…


Svar #5
24. september 2013 af Taskenr2 (Slettet)

y-14=12(x-3)

y=12x-36+14

y=12x-22

Så fik jeg en løsning der giver lidt bedre mening. Tak for hjælpen begge to.


Skriv et svar til: Tangentens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.