Matematik

bestem hvornår y stiger eller falder mest

24. september 2013 af RHNorskov (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har funktionen f(x) = 1.5458*sin(.4902*x-1.0242)+3.5008

x= tid

y= vandstands højde

Jeg skal med udgangspunkt i forskriften bestemme de tidspunkter, hvor hastighedsændringen af vanddybden er størst.

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Find lokale ekstrema for den afledede f '(x) .


Svar #2
24. september 2013 af RHNorskov (Slettet)

hvis jeg sætter f'(x)=0 får jeg 5.293750157, vil det betyde det er svaret?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej. Man skal jo løse ligningen f ''(x) = 0 . man skal finde maksimum for f '(x) .


Svar #4
24. september 2013 af RHNorskov (Slettet)

Kan du uddybe dit svar, jeg er slet ikke med på fremgangsmåden her.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

De steder, hvor hastigheden f '(x) er størst, skal søges blandt løsningerne til ligningen

(f '(x))' = 0 , dvs til ligningen

f ''(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2013 af wiruzboy (Slettet)

Jeg er desværre heller ikke med på hvad der sker lige her..

Du finder f ' (x) = 0 af din ligning og derfra sker der ???


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal se på den afledede af funktionen f '(x), dvs på den 2. afledede af f(x) og løse ligningen

f ''(x) = 0 .

Hvis hastigheden er størst, er accelerationen 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. september 2013 af wiruzboy (Slettet)

Jeg har gjort således, at først så skriver jeg min ligning ind.. Løser den først ved at sige f ' (x) = 0 

Derefter så prøver jeg at sige f '' (x) = 0, det bliver så et mindre tal, som det nok skal gøre.. men har lavet det i maple. du kan prøve at få et look hvis du er med i hvordan Maple fungerer..

f(x):=3.5045+1.546*sin(0.4876*x-0.9989), skriver ligningen ind..

solve(diff(f(x), x) = 0) som bliver 5,27 (her f ' (x) = 0

solve(diff(f(x), x, x) = 0) som bliver 2,04 (her er det f '' (x) = 0

Er ikke sikker på det.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man skal differentiere funktionen to gange.

f(x) = 1.5458·sin(.4902·x-1.0242) + 3.5008

f '(x) = 0.4902·1.5458·cos(.4902·x-1.0242) ,

f ''(x) = -0.49022·1.5458·sin(.4902·x-1.0242) ,

og så skal man løse ligningen

f ''(x) = 0 , dvs

sin(.4902·x-1.0242) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. september 2013 af wiruzboy (Slettet)

Eller man kunne faktisk bare sætte sin(.4902·x-1.0242) = 0 fra start?


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man skal finde samtlige løsninger til ligningen

sin(.4902·x-1.0242) = 0 , dvs.

.4902·x-1.0242 = p·π , p ∈ Z .


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. september 2013 af wiruzboy (Slettet)

Så jeg halvt med, men er sikkert rigtigt. 

Et hurtigt spørgsmål, hvad er grunden til man skal differentiere funktionen 2 gange? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du har ændret konstanterne i forhold til de konstanter, du angav i #0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det skyldes jo, at man søger ekstrema for funktionen f '(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. september 2013 af wiruzboy (Slettet)

Ikke samme person, men samme opgave, har fået nogle lidt andre konstanter derfor :) 

f(x)=3.5045+1.546*sin(0.4876*x-0.9989), ja min funktion ser således ud, men det er vel på samme måde man laver det 


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man skal jo først forstå, hvorfor man skal løse den ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. september 2013 af wiruzboy (Slettet)

Jeg vil bare vide hvorfor du differentiere også løser ved at sige f ' (x) = 0 da det er den lokale ekstrema?


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Jeg beklager, jeg havde ikke registreret, at du ikke var den samme som trådstarter. Ja, så skal dine ligninger jo tilpasses med de lidt ændrede konstanter.


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. september 2013 af wiruzboy (Slettet)

Det gør skam ikke noget, men har fået lidt forståelse. 

Men spørgsmålet er hvorfor der skal differentieres 2 gange

Jeg forstår at ligningen skal løses ved at man siger f '' (x), det er fordi man skal finde den lokale ekstrema, hvis jeg med


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17, #19

Jeg løser ikke ligningen f '(x) = 0 , men ligningen f ''(x) = 0 . Grunden til det er, at man søger ekstrema for funktionen f '(x), ikke for funktionen f(x). Opgaven går ud på at undersøge, hvornår hastighedsændringen af vanddybden er størst, ikke hvornår vanddybden er størst.


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.