Fysik

Opgavespørgsmål i fysik

25. september 2013 af Susanna4578 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey, er der nogen der kan hjælpe mig med følgende opgave?

"Klodsen øverst på skråplanet vejer 1,2 kg.

a. Bestem tyngdekraften på klodsen. 

b. Opløs tyngdekraften i en komposant parallel med skråplanet og en komposant vinkelret på skråplanet, og beregn størrelsen af disse kræfter. 

skråplanet er helt glat og 2,8 meter lang. 

c. bestem klodsens acceleration ned ad skråplanet. 

d. hvor lang tid er klodsen om at bevæge sig ned ad skråplanet? 

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Den manglende tegning viser sikkert skråplanets hældning med vandret.

a) Benyt Ft = mg

b) benytter skråplanets vinkel.

c) a = Fres/m

d) Benyt s = (1/2)at2


Svar #2
25. september 2013 af Susanna4578 (Slettet)

vinkel = 29

b) Hvordan benytter jeg den? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Følg vejledningen til spm b). Brug cos(φ) og sin(φ) ved opløsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2013 af mathon

Tegn det,
                      så du kan se komposanterne for dig…

                      Husk: størrelsesmæssigt er aktion lig med reaktion!

                      Hvilken vinkel danner den resulterende kraft med en linje vinkelret på skråplanet?


Svar #5
25. september 2013 af Susanna4578 (Slettet)

hvordan finder jeg μ ? eller er det en konstant


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2013 af mathon


         …µ er en konstant, hvis du tænker på gnidningskoefficienten, men kommer ikke på tale på et
            helt glat skråplan.


Svar #7
25. september 2013 af Susanna4578 (Slettet)

d) hvordan finder jeg t ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Læs under spm b: "skråplanet er helt glat " . Man ser bort fra gnidning.

#7

Brug ligningen under d) i #1 . Man kender s og a, så beregn t.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. september 2013 af mathon

                 …a kendes jo ikke før Fres er kendt.


Svar #10
25. september 2013 af Susanna4578 (Slettet)

OKAY jeg er faldet helt af! kan i hjælpe mig med at løse c) ??? 

Fres  = mg * sin (v) -  μ * mg * cos (v) 

Hvilke værdier skal jeg sætte ind? for  μ ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er klart. Jeg gik blot ud fra, at man ikke går i gang med d) før man er klar til det.


Svar #12
25. september 2013 af Susanna4578 (Slettet)

Jeg kan ikke bergene t ... hvis jeg isolere t, så har jeg jo s som ubekendt? 


Svar #13
25. september 2013 af Susanna4578 (Slettet)

Hjælp til at finde Fres ????


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

s er skråplanets længde, s = 2,8 m .


Svar #15
25. september 2013 af Susanna4578 (Slettet)

Nåårh tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Fres finder du jo under b) ved at opløse tyngdekraften i dens komposanter. Fres er her komposanten i skråplanets retning.


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. september 2013 af mathon

se på din tegning
Den resulterende kraft danner vinklen φ     (phi) virker ikke
med en linje vinkelret på skråplanet,
hvoraf du trigonometrisk har
                                                    Fres = m·g·sin(φ) = m·a

                                                    a = g·sin(φ) = (9,82 m/s2)·sin(29º) = 4,76083 m/s2

.

          Beregn nu s ved at følge anvisningen i #8.


Svar #18
26. september 2013 af Susanna4578 (Slettet)

TUSIND TAK , det var en stor hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. september 2013 af mathon


Skriv et svar til: Opgavespørgsmål i fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.