Kemi

Delokaliserede elektroner

26. september 2013 af Anibas92 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej sidder med en lilleopgave omhandlende Delokaliserede elektroner, jeg er lidt i tvivel om begrundelserne for at et molekyle er Delokaliserede elektroner.

Benzenringe med dobbeltbindinger de er Delokaliserede elektroner right?

En aromatisk uden dobbeltbindinger den er vel ikke delokaliserede?

Jeg har disse  jeg også er lidt itvivel om;

CH2=CCH2CH=CH2 - Er den delokaliserede? Den har dobbeltbindingerne, men er en cyklopenten?

CH3CH=CHCH=CHCH2 - Jeg vil mene at den er delokaliserede, dobbeltbindingerne og den har 6 carbonatomer.

CH3CH2NHCH2CH=CH2 - igen en penten med dobbeltbindinger,

Håber der er en der lige kan hjælpe mig med de gennerelle regler om hvor vidt et molekyle er deloaliserede eller ikke


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2013 af Siafu (Slettet)

Delokaliserede elektroner er det andet udtryk for at elektroner ligger i en fælles elektronsky, hvor de kan bevære sig frit.

Benzenringe med dobbeltbindinger de er Delokaliserede elektroner right?

En aromatisk uden dobbeltbindinger den er vel ikke delokaliserede?

I disse to spørgsmål tror jeg du har misforstået hvad aromatisitet betyder. En aromatisk ring (f.eks. en benzen ring) er en ring med delokaliserede elektroner hele vejen rundt i ringen. Det vil altså sige at en ringe uden dobbeltbindinger ville ikke kunne kaldes aromatisk. En lille sidebemærkning er dog at dobbeltbindingerne ikke findes i virkeligheden, dog er det lettest at forstå dem som dobbeltbidinger i nogen reaktioner.

CH2=CCH2CH=CH2 - Er den delokaliserede? Den har dobbeltbindingerne, men er en cyklopenten?

CH3CH=CHCH=CHCH2 - Jeg vil mene at den er delokaliserede, dobbeltbindingerne og den har 6 carbonatomer.

Her skal du se på hvordan dobbeltbindingerne sidder i forhold til hinanden. Hvis der kun er en enkeltbinding mellem to cabon atomer, der er dobbeltbundt, som den nederste, så er elektronerne delokaliserede.

Hvis der er et eller flere carbon atomer imellem, så siger man at dobbeltbindingerne er isolerede, og elektronerne er derfor ikke delokaliserede.

CH3CH2NHCH2CH=CH2 - igen en penten med dobbeltbindinger,

Jeg er dog i tvivl om den her, umiddelbart ville jeg sige at de ikke er delokaliserede, men som sagt er jeg ikke sikker.

Sig til hvis noget af det jeg skrev er uklart.


Svar #2
27. september 2013 af Anibas92 (Slettet)

Tusinde tak for svaret, ja undskyld jeg byttede om på nogle ting havde sovet over mig og var lettere forvirret. Det du skriver med at hvis de er dobbeltbrudt så er den delokaliseret er jeg ikke helt sikker på at jeg forstår? Men hvis der er flere enkelbindinger mellem de to dobbeltbindingen så er den altså ikke delokaliserede, men isoleret. Men hvis der er en Lone pair imellem så vil den vel blive delokaliserede?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2013 af Siafu (Slettet)

Ja, det tror jeg du har ret i. Men som sagt er jeg lidt i tvivl når det kommer til loanpairs og hvordan delokaliseringen forholder sig.

Undskyld jeg først skriver nu, men jeg har ikke fået en mail fra studieportalen at du havde svaret.


Skriv et svar til: Delokaliserede elektroner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.