Matematik

Ligninger - det haster!!

26. september 2013 af JosefineBLB (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Hej!! Jeg har indtil videre lavet en side med ligninger. Så er der de 6 sidste som er de aller sværeste. Dem tænkte jeg, om jeg måske kunne få hjælp til?
Nummer 1: 2(4x + 5) = 2x - 12 ^^^^^^^^^^ nummer 2: 1(-2x + 5) = x + 3 ^^^^^^^^^ nummer 3: 2x - 7 = 2x - 1 ^^^^^^ nummer 4: 2x + 8 = 2(x + 4) ^^^^^^^^^ nummer 5: -2(3x - 4) = 2. ^^^^^^^^^^^^ nummer 6: -3x + 3 = 5(2 - x) Håber nogen vil hjælpe! Har siddet med det siden klokken fire, kan bare ikke regne det ud med metoden!!

Brugbart svar (2)

Svar #1
26. september 2013 af Krabasken (Slettet)

MATEMATIK MÅ ALDRIG HASTE!

Gang parenteserne ud

Saml led med x på venstre side

Reducer, til der står x =

HUSK:

MATEMATIK MÅ ALDRIG HASTE!

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2013 af OnceUponATime (Slettet)

De er meget enkle faktisk.

Det du skal gøre i de ligninger med paranteser, er at hæve paranteserne først! Det gør du ved at gange tallet med dets fortegn ind i parantesen. Vi tager et eksempel:

1.

2(4x+5) = 2x - 12

Nu hæver du paranteset, hvilket du gør, ved at gange 2 ind i paranteset, på følgende måde:

2*4x + 2*5 = 2x - 12

det bliver så til:

8x + 10 = 2x - 12

Nu isolere du x'erne på den ene side og tallene på den anden side. F.eks. tager vi x'erne over på venstre side af lighedstegnet, og tallene på højre side. Det gør du, ved at du trækker 2x fra på højre side af lighedstegnet. Og når du har trukket 2x fra på den ene side af lighedstegnet gør du det samme på venstre side, hvor du også trækker 2x fra.

8x + 10 - 2x = 2x - 12 - 2x

Hvis du lægger mærke til det, kan du se, at 2x - 2x giver 0. De går nemlig ud med hinanden, så der kommer til at stå:

8x + 10 - 2x = -12

Nu skal vi have 10-tallet over på højre side af lighedstegnet, og det gør vi, ved at trække 10 fra på begge sider:

8x + 10 - 2x - 10 = -12 - 10

10 - 10 går ud med hinanden ligesom 2x - 2x også gjorde, så der kommer til at stå:

8x - 2x = -12 - 10

Nu lægger du x'erne sammen og tallene sammen, så der kommer til at så:

6x = -22

Nu skal du isolere x, så det du gør, for at få x til at stå alene, er ved at dele med tallet der sidder fast sammen med x. I det her tilfælde deler du med 6. Hvis der f.eks. havde stået 10x, så skulle du dele med 10, eller hvis der havde stået 14x så skulle du dele med 14. Så når du deler med noget på den ene side, gør du også det samme på den anden side, så der kommer til at stå:

6x/6 = -22/6

x = -22/6

Nu kan du gøre det samme med de andre ligninger med paranteser. Med de ligninger du havde fået der ikke indeholdt paranteser, skal du bare springe den del over, med at hæve paranteserne :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Edit: ignore denne her

Vedhæftet fil:ligning1.png

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Den anden del, tjek vedhæfet

Vedhæftet fil:ligning2.png

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Tjek den nye vedhæftet :). Sry

Vedhæftet fil:ligning11.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Du behøver ikke at slette din profil lol. For din egen skyld, prøv at sætte dig ind i hvad der sker i de forskellige trin


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. september 2013 af Krabasken (Slettet)

Nu er det jo bare at skrive af . . .

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at trådstarter allerede har slettet sig selv.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. september 2013 af Krabasken (Slettet)

Netop !


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. september 2013 af anonyme1 (Slettet)

Hey - Kan I ikke også hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. september 2013 af Krabasken (Slettet)

Jo - hvis vi kender din opgave . . .

:-)


Skriv et svar til: Ligninger - det haster!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.