Matematik

Hjælp til en matematik opgave - på forhånd tak :-)

27. september 2013 af rasmuscaspar (Slettet) - Niveau: B-niveau

- Hej søde mennesker, jeg sidder her med en mat-aflevering har fået problemer med denne type opgave, og tænkte og der ikke var en derude som havde mod på at forklare hvordan man løser opgaven? :-)

Funktionen f(x) har forskriften f(x)=x3

a) Find tangenten til grafen for f(x) i punktet (3,f(3)).
b) Er funktionen voksende eller aftagende omkring dette punkt?
c) Grafen for f(x) har to tangenter med hældning a=f'(x)=75. Hvilke værdier på x-aksen, x1 og x2, svarer de to røringspunkter for de to tangenter til?

På forhånd tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2013 af SuneChr

a)     y - f (3)  =  (x - 3)·f '(3)

b)     f '(x) > 0  i en omegn af x = 3 .  f er da voksende.

c)    Løs  f '(x)  =  75 .    x1 og x2 er løsninger til den 2.gr. ligning, som  f '  er.
      # 2       f '(x)  =  3x2
                  3x2  =  75
                   x1  =   ............    og     x2  =  .............


Svar #2
27. september 2013 af rasmuscaspar (Slettet)

Mange tak - vil du forklare c) noget mere, da jeg ikke forstår den helt 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

a)  Tangentens ligning.

Differentiere f(x)

(3, f(3)) læses som (x0, f(x0)), så har du alle dine værdier til at sætter ind i tangentes ligning. Du finder f(3) = 33 for f(x) = x3

b) Monotoniforhold

Sæt f'(x) = 0 og find løsningerne

Når f'(x) < 0 så er f(x) aftagende

Når f'(x) > 0 så er f(x) voksende

Når f'(x) =0 så er f(x) konstant

Og det gælder for alle x ∈ [a,b]

c) Når f'(x) er ligmed 75 og der er to løsninger til lignning, findes den ved:

f'(x) = 3x2 = 75

 3x2 - 75 = 0

Sådan finder du din x1 og x2 og resten kan du godt resten selv :)


Svar #4
27. september 2013 af rasmuscaspar (Slettet)

Tak begge to!!! :-)


Skriv et svar til: Hjælp til en matematik opgave - på forhånd tak :-)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.