Matematik

Ligninger

29. september 2013 af Zall - Niveau: A-niveau

Hej jeg har to ligninger som er rimelig simple, men jeg kan simpelthen ikke får dem lavet:
a. (2x -1)/4x = x/(2x-5)
b. 3/(2x-1) + 4 = 13x/15

Jeg prøver og gange over kors, men det virker ikke rigtigt
Plz hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2013 af Sapfort (Slettet)

Opgave a. (Jeg går ud fra at 4x er under en brøkstreg)

(2x - 1) / (4x) = x / (2x - 5)

Ganger med 4x på begge sider.

2x - 1 = 4x2 / (2x - 5)

Ganger med (2x - 5) på begge sider.

(2x - 5) • (2x - 1) = 4x2

Ganger sammen

4x2 - 12x + 5 = 4x2

Trækker 4x2 fra begge sider

- 12x + 5 = 0

Ligger 12x til på begge sider.

5 = 12x

Dividerer med 12 på begge sider.

5/12 = x


Svar #2
29. september 2013 af Zall

Det var også det jeg fik den til, men hvis man sætter resultatet ind i ligningen, så går den ikke op. :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2013 af Sapfort (Slettet)

(2 • 5/12 -1) / (4 • 5/12) = (5/12) / (2 • 5/12 - 5)

(10/12 -1) / (20/12) = (5/12) / (10/12 - 5)

(-2/12) / (20/12) = (5/12) / (-50/12)

-2 • 12 / (12 • 20) = 5 • 12 / (-50 • 12)

-2 / 20 = -5 / 50

-1 / 10 = -1 / 10


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.