Matematik

Bestem intervallet hvor f(x) vokser! HASTER!

30. september 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Hej derude, 

Jeg skal bestemme intervallet, hvor f(x) vokser for denne: f(x) = (2x)/(x2+2)

Jeg ved, at jeg skal differentiere den, så jeg får: f'(x) = (2x2 +4)/(x4+4x2+4). Det er så her, jeg ikke kan komme videre.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2013 af 1234radioen (Slettet)

Altså du skal løse ligningen: f ' (x) = 0. På den måder finder du evt. ekstremumspunkter. Ud fra dette kan du finde ud af hvor grafen er voksende.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2013 af peter lind

tælleren bliver 2(x2+2)-2x*2x

nævneren > 0 så du behøver kun at se på fortegnet for tælleren


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Du har vist differentieret forkert

f(x) = (2x)*(x2+2)-1

Husk reglen om, hvordan man differentierer et produkt: Differentier den ene, lad den anden stå. Differentier den anden, lad den første stå.

f '(x) = 2*(x2 + 2)-1 + 2x*(-1)(x2 +2)-2 *2x

f '(x) = 2(x2 +2)-1 - 4x2(x2 + 2)-2

Når f er voksende, betyder det, at f ' >0. Du skal med andre ord løse en ulighed.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Jeg får resultatet

-√2 < x < √2


Svar #5
30. september 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Hvor får du -1 fra? 

Jeg forstår ikke, hvordan du kommer frem til -√2 < x < √2? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

(x2+2)-1 = 1/(x2+2)

Jeg synes bare, at det nemmere at differentiere, når det er skrevet sådan.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

2(x2 +2)-1 - 4x2(x2 + 2)-2 > 0

Løs denne ulighed.


Svar #8
30. september 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Kan man ikke løse den vha. monotoniforhold? Har ingen ide, hvordan man skal løse den som ulighed.. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. september 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Så lad gå...

2/(x2 +2) - 4x2/(x2 + 2)2 > 0

2/(x2 + 2) > 4x2/(x2 + 2)2

Jeg ganger nu med (x2 + 2)2 på begge sider. Da denne størrelse er større end 0 skal ulighedstegnet ikke vendes.

2(x2 + 2) > 4x2

2x2 + 4 > 4x2

-2x2 > -4

Vi dividerer med -2 og husker at vende ulighedstegnet

x2 < 2

Dette er opfyldt, hvis x er mindre end √2 eller større end -√2


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. september 2013 af peter lind

#8 Det er faktisk det du skal gøre. Her skal du pille den del ud hvor funktionen er voksende altså f'(x) > 0

Se #2 Du skal altså undersøge fortegnet for  2(x2+2)-2x*2x=  2x2-4-4x2  og så pille det interval ud hvor funktionen er voksende


Svar #11
30. september 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Du er bare skøn! Har lige en række spørgsmål..

- Hvorfor forsvinder 0'et og de ulighedstegnet kommer imellem de to udtryk? 

- Når du ganger med (x2+2)2, hvorfor bliver det så 4x2

- Hvorfor dividere du med 2? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. september 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Jeg flytter bare ledet -4x2/(x2 + 2)2 over på den anden side af ulighedstegnet. 0 + 4x2/(x2 + 2)2 = 4x2/(x2 + 2)2 ikke sandt?

(4x2 /(x2 + 2)2 )* (x2 + 2)2 = 4x2    leddet (x2 + 2)2 i tæller og nævner går ud med hinanden.

Jeg dividerer med -2 for at isolere x.

Det er bare som at løse en almindelig ligning. Man skal bare huske at ulighedstegnet skal vendes, hvis man ganger eller dividerer med noget negativt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. september 2013 af peter lind

Hvilket 0 skulle forsvinde ?

Jeg ganger ikke noget sted med (x2+2)2

Du skal differentiere funktionen f(x)/g(x),   f(x) = 2x, f'(x)= 2,    g(x) = x2+2, g'(x)= 2x

Bruger man reglen for differentiation af en kvotient får man

(f/g)' = ( f''(x)g(x) - f(x)*g'()x) )(g(x)2

Da g(x)2 > 0 er værdien af den ligegyldig i en fortegnsundersøgelse. Sætter man de pågældende funktioner ind i udtrykket i tælleren får man resultatet i #2


Skriv et svar til: Bestem intervallet hvor f(x) vokser! HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.