Matematik

Monotoniforhold - differentialregning

30. september 2013 af nejvelda - Niveau: B-niveau

Hej

Hvordan bestemmes monotoniforholdene?

Hvis man skal starte med at differentiere den, så har jeg gjort det (for skal nemlig også bestemme f '(x))

på forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Monotoniiforholdene for en funktion f(x) undersøges ved at undersøge fortegnsvariationen for den afledede funktion f '(x) . Man starter derfor med at løse ligningen

f '(x) = 0 .


Svar #2
30. september 2013 af nejvelda

Det har jeg også gjort.. er det ikke, hvor man sætter et tal ind på x's plads indtil ligningen giver nul? Jeg har fået ligningen til at give nul med nul og to

Hvis ovenstående er rigtig, hva det næste så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så undersøger man fortegnet for f '(x) mellem og uden for rødderne.


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. september 2013 af mathon

Du skal som påpeget i #1
                 løse ligningen
                                             f '(x) = 0     for at beregne monotoniintervalgrænserne


Svar #5
30. september 2013 af nejvelda

#3 

Det forstår jeg ikke helt?

Altså opgaven lyder; en funktion f er givet ved f(x)=x3-3x2+4. Bestem f '(x)=, og gør rede for monotoniforholdene for f

f(x)=x3-3x2+4 ⇔ f '(x)=3x2-3*2x = f '(x)=3x2-6x

Så altså f '(x)=3x2-6x

Ligningen f '(x)=0 løses
3x2-6x=0  Jeg har prøvet med 0 og 2 og ligningen giver så 0

Så er det at jeg ikke kan komme videre og ikke forstår #3


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du har fundet, at f '(x) er et 2.-gradspolynomium, hvis graf er en parabel, der vender grenene opad. Man ved så, at polynomiet er negativt mellem rødderne og positivt uden for rødderne.

Man løser ikke en 2.-gradsligning ved at prøve sig frem, men ved at bruge rodformlen, eller ved at faktorisere polynomiet

f '(x) = 3x2 - 6x = 3x·(x - 2)


Svar #7
30. september 2013 af nejvelda

#6

Jeg troede at det havde noget med intervaller gør? F.eks. f(x) er voksende i interval ]∞.. osv (ved ikk lige, hvordan det korrekt skrives, men troede at det var noget i den retning) Er det ikke det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, når man har bestemt fortegnsvariationen for f '(x), kan man så oversætte det til monotoniforhold for f(x).


Svar #9
30. september 2013 af nejvelda

Kan du ikke hjælpe mig med et tal eksempel?

Jeg må gerne bruge hjælpemidler? så kan jeg finde maksimum og minimum ved en solve eller graf?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Benyt forklaringen i #6 til at udlede fortegnsvariationen for f '(x), og dermed monotoniforholdene for f(x).


Skriv et svar til: Monotoniforhold - differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.