Matematik

Reducering

01. oktober 2013 af Randkhalil (Slettet)

Hej.
Er der nogle der kan fortælle mig hvilke regler der gælder, når man skal reducer et udtryk hvor det er opløftet i anden,således:
3(p+q)^2 
Behøver kun reglen/erne, ikke svaret på løsningen. 
Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte en kendt kvadratsætning, eller man kan benytte den generelle regel:

Man ganger to flerleddede størrelser med hinanden ved at gange hvert led i den ene størrelse med hvert led i den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2013 af Erik Morsing (Slettet)

parantesen er i 2. potens, den ganger du ud


Svar #3
01. oktober 2013 af Randkhalil (Slettet)

Så hvis jeg skal bruge kvadratsætningen, så må det vel være:

(p+q) * (p+q) = p*p + p*q + q*p + q*q = p^2 + pq + qp + q^2 = p^2 + 2pq + q^2, ikke?
Men hvad så med mit 3tal foran parantesen.. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej. Start med at beregne (p+q)2 korrekt. Gang så resultatet med 3.


Svar #5
01. oktober 2013 af Randkhalil (Slettet)

Så bliver (p+q)^2 = p^2 + 2pq + q^2 ... og hvis jeg ganger 3 ind, så giver det vel 3p^2 + 6pq + 3q^2 .. eller hvad


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, netop.


Svar #7
01. oktober 2013 af Randkhalil (Slettet)

okay mange tak! 
Det var første led.. 
Det andet led lyder: 6p(q-p) 
skal jeg så bare gange ind her normalt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja.


Svar #9
01. oktober 2013 af Randkhalil (Slettet)

Okay sidste spørgsmål, nu står der:
3p^2 + 6pq + 3q^2 - 6pq + 6p 
så er der vel nogle som går ud med hinanden, også kan jeg vel ikke reducer mere, vel?


Svar #10
01. oktober 2013 af Randkhalil (Slettet)

bliver udtrykket så bare 3p^2 + 3q^2 + 6p ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du har vist ikke ganget 6p korrekt ind i den parentes.


Svar #12
01. oktober 2013 af Randkhalil (Slettet)

Når jo det bliver jo 6p^2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det ville være en fordel, hvis du havde startet med at skrive hele opgaven. Det ser ud til at være

3·(p+q)2 -6p(q-p) .

I det andet led skal -6p så ganges ind i parentesen.


Skriv et svar til: Reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.