Matematik

Ligninger - Matematik C

02. november 2005 af hansi123456 (Slettet)
Hej, jeg har prøvet at løse disse enkelte ligninger men det giver ikke det der står i facit, så jeg tror jeg gør det forkert.

7x+3=4(x+2)-2

3(x-2)+1=x+2(x+2)

5x-8=3-0,5x

1-2(x-1)=2(2-x)-1

Det jeg gør er at jeg trækker fra på begge sider, sådan så ligningen står på den ene side af lighedstegnet, så tilsidst dividerer jeg men er det rigtigt?

Mange tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2005 af Duffy

"Hej, jeg har prøvet at løse disse enkelte ligninger men det giver ikke det der står i facit, så jeg tror jeg gør det forkert."

Må vi se hvad det er du rent faktisk gør?
Ellers blir det svært at rette...

Hmmm!?

"ligningen står på den ene side af lighedstegnet," - en ligning kan ikke "stå på den ene side af noget lighedstegn"

ka' det være x'et d mener??!!

En ligning er et åbent udsagn hvori der indgår et lighedstegn.



Duffy

Svar #2
02. november 2005 af hansi123456 (Slettet)

Undskyld det er mig der er dum, jeg mente faktisk så der ikke var noget på det anden side af ligehedstegnet, fx 5x-7= 0

Men til ligningerne.

7x+3=4(x+2)-2
<=>7x+3=4x+
<=>3x-3
Her går jeg i stå, skal jeg dividere?

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Du får på mystisk vis lighedstegnet til at forsvinde, så der ikke længere er tale om en ligning. Du skal gøre som følger:

7x+3 = 4(x+2)-2 =>
7x+3 = 4x+8-2 =>
7x+3 = 4x+6 =>
(jeg trækker nu 4x og 3 fra på begge sider af ligningen)
7x-4x+3-3 = 4x-4x+6-3 =>
3x = 3 =>
x = 1

Vi tjekker lige ved at indsætte i den oprindelige ligning:

7*1+3 = 4(1+2)-2 =>
7+3 = 4*3-1 =>
10 = 10

Jo sørme nok -- altså ser vi at x = 1 faktisk er en løsning.

Svar #4
02. november 2005 af hansi123456 (Slettet)

Jeg forstår bare ikke hvad det er du gør til sidst, dividerer du 3x/3?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2005 af Romulus (Slettet)

#4

Ja der bliver divideret med 3 på begge sider af lighedstegnet, det skyldes at forinden har man 3x = 3 og ligningen går jo netop ud på at løse/isolere x.

Skriv et svar til: Ligninger - Matematik C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.