Matematik

Hjælp til matematik opgave

07. oktober 2013 af fabrine (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har siddet og kigget lidt på følgende opgaver og kan ikke rigtig se hvordan de skal løses. Håber der evt. er nogle der vil komme med en hjælpende hånd :D

1 opgave:

Grafen for en funktion f går gennem punktet P(0,3). Funktionen f har den egenskab, at i ethvert punkt (x,y) på grafen, er tangentens hældningskoefficient proportional med funktionsværdien i punktet. Proportionalitetskonstansten er 0,17. Bestem en forskift for f. 

2 opgave:

Når fisk, der er forurenet med stoffet hexachlorbenzen, udsættes i vand, aftager hevachlorbenzen koncentrationen i fiskene med tiden. I en model betegner y hexachlorbenzen-koncentrationen til tiden t, og der gælder, at den hastighed, som y ændres med, er proportional med y. I den følgende regnes t i timer. 

a) Opstil en differentialligning der beskriver y's ændring som funktion af t.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2013 af mathon

1 opgave:
                              
y ' = 0,17•y
 

................

den fuldstændige løsning til

           y ' = k•y
er
           y = C•ek•x
 


Svar #2
07. oktober 2013 af fabrine (Slettet)

Hvordan er du kommet frem til det? Det ville være lækkert med en mere detaljeret beskrivelse :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2013 af mathon


hvis
                y = C•ek•x        får du ved differentiering mht x

                y ' = C • (ek•x) • (kx) ' = C • (ek•x) • k  = k  •  (C•ek•x=  k•y


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2013 af mathon

løst ved brug af integration:


                         dy/dx = k•y      y > 0
                     
                         (1/y) dy = k dx                  som ved integration på begge sider

                          ∫(1/y) dy = ∫ k dx
giver
                          ln(y) = kx + ln(yo)

                          y = yo•ekx

dvs
                          y = C•ekx


 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2013 af mathon

så for  y > 0
gælder
                 Den fuldstændige løsning til
                                                                   y ' = k•y
                 er
                                                                  y = C•ekx                


Skriv et svar til: Hjælp til matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.