Fysik

Fysik - afbøjningsvinkel

10. oktober 2013 af lene0054 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået stillet en opgave i fysik som jeg kæmpet lidt med, håber nogen kan hjælpe mig lidt på vej. 

Opgaven lyder: Gult lys fra en natriumlampe sendes ind mod et gitter med 300 ridser pr. mm. Det gule lys fra natriumlampen har bølgelængden λ = 589 nm.

a. Beregn gitterkonstanten i nm.

Mit bud: d nm = (1/300) * 1 000 000 = 3333,33 nm

b. Bestem antallet af ordener i interferensmønsteret bag gitteret.

Mit bud: n ≤ d/λ = 3333,33/589

n ≤ 5,66 ordener

Og nu til opgaven hvor jeg synes mit resultat er underligt:

Beregn den største afbøjningsvinkel bag gitteret.
sin(θ) = (n* λ)/d = (5,66*589)/3333,33 = 1

θ = 0,017 grader

synes vinkelen er meget lille, så tænker det næsten ikke kan passe, men jeg kan ikke gennemskue hvor det går galt. 

På forhånd tak

Lene


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2013 af mathon

 
              θ5 = sin-1(5•(589 nm)/(3333,33 nm)) = 62,1º      når lommeregnerens vinkelmål er degree
                                                                                        


Skriv et svar til: Fysik - afbøjningsvinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.