Matematik

Kombination af 2.gradsligning

13. oktober 2013 af EnStuderende - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen. Hermed mit første emne:

Jeg har problemer med en opgave, der lyder:

Du skal bestemme grundmængde og x i ligningerne:
a) (I): 3x + 4y = 5 (II): 4x2 + y2 + 4xy - 12x - 6y + 5 = 0

Jeg har virkelig prøvet alle metoder, jeg kunne komme i tanke om, tjekket alt igennem en milliard gange, og jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor jeg får forkert resultat hele tiden. Det er sådan et stort regnestykke, at jeg får hovedpine.

Kan I mon hjælpe?

Jeg ved, at y skal isoleres først i ligning I. Herefter indsættes y i ligning II.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2013 af SuneChr

# 0
(I)    y  =  (5 - 3x) / 4     indsættes i  (II) :

4x2 + [(5 - 3x) / 4]2 + 4x·[(5 - 3x) / 4] - 12x - 6·[(5 - 3x) / 4] + 5  =  0

(I)  x og y ∈ R

(II)  giver, indenfor de reelle tal, mening, når
y2 + (4x - 6)y + (4x2 - 12x + 5)  =  0           og
diskriminanten  (4x - 6)2 - 4·1·(4x2 - 12x + 5) ≥ 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2013 af peter lind

LGrundmængderne er i alle tilfælde R2. Alle værdier af x og y giver et lovligt udtryk


Svar #3
13. oktober 2013 af EnStuderende

SuneChr:

Ja! Har løst til og med 4x2 + [(5 - 3x) / 4]2 + 4x·[(5 - 3x) / 4] - 12x - 6·[(5 - 3x) / 4] + 5  =  0

G = R er jeg også med på.

Jeg ved dog ikke helt, hvad jeg skal gøre så efterfølgende? Jeg har bare regnet alle brøkerne ud og lagt sammen/trukket fra.

Kan du mon uddybe:

(II)  giver, indenfor de reelle tal, mening, når
y2 + (4x - 6)y + (4x2 - 12x + 5)  =  0           og
diskriminanten  (4x - 6)2 - 4·1·(4x2 - 12x + 5) ≥ 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2013 af SuneChr

(II)  er skrevet som en 2.gr. ligning i y .
Det ses, ved udregning, at diskriminanten altid er positiv.
Der er derfor altid to forskellige rødder, i y ,  uanset hvilket x vi vælger.
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2013 af SuneChr

Se, om du skulle få løsningerne, som passer både i (I) og (II) :

(x ; y)  =  (- 0,2 ; 1,4)  og  (3 ; - 1)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ved grundmængden for en ligning forstås mængden af de tal, hvorfra ligningens løsninger skal søges. Venstresiderne for de to ligninger kan beregnes for alle reelle talsæt (x,y), så grundmængden for ligningerne er R2 .

Ligningssystemet er

(I):   3x + 4y = 5 ,
(II): 4x2 + y2 + 4xy -12x - 6y + 5 = 0 .

Ligning (II) omskriver vi til

(II):   (2x+y)2 - 6·(2x+y) + 5 = 0 , 

der er en 2.-gradsligning i (2x+y) og let faktoriseres til

(2x+y-1)·(2x+y-5) = 0 .

Ved hjælp af nulreglen spaltes det oprindelige ligningssystem derfor i de to lineære ligningssystemer:

(I):   3x + 4y = 5
(IIa): 2x + y = 1 , eller

(I):   3x + 4y = 5
(IIb): 2x + y = 5

med løsningerne

(x ; y) = (-1/5 ; 7/5) , hhv. (x ; y) = (3 ; -1) .


Svar #7
13. oktober 2013 af EnStuderende

Aha, nu forstår jeg. Jeg vidste ikke, at man kunne stille ligning II op som en 2.-gradsligning i y (det var smart af dig at splitte x og y op ved at lave det op til en parantes).

Når du så har diskriminanten, så er der x'er inkluderet - det har jeg ikke været udsat for før. Hvad gør du så?

Og hvordan hænger det hele sammen med: 4x2 + [(5 - 3x) / 4]2 + 4x·[(5 - 3x) / 4] - 12x - 6·[(5 - 3x) / 4] + 5  =  0 ?


Svar #8
13. oktober 2013 af EnStuderende

Og svaret er rigtigt! :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ligning (II) er en 2.-gradsligning i (2x+y) . Sætter man z = (2x+y) , kan man skrive ligning (II)

z2 -6z +5 = 0 ,

der kan faktoriseres

(z-1)·(z-5) = 0 ,

eller rødderne kan beregnes ved at beregne diskriminant og indsætte i rodformlen.


Svar #10
13. oktober 2013 af EnStuderende

#6
 

Hmm, forstår ikke helt:

der er en 2.-gradsligning i (2x+y) og let faktoriseres til

(2x+y-1)·(2x+y-5) = 0 .

Hvorfor og hvordan gør du det?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Se forklaringen i #9. 

Ved at betragte ligning (II) som en 2.-gradsligning i (2x+y) , får man den spaltet i to lineære ligninger, der let løses sammen med den oprindelige ligning (I) .


Svar #12
13. oktober 2013 af EnStuderende

Okay, så det, I gør, er altså at skrive ligning (II) om til en 2.gradsligning i y - så I herefter kan finde diskriminanten.

Har jeg forstået det ret så langt?


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej. Ligning (II) er en 2.-gradsligning i (2x+y) som så løses, se #6 og #9.


Svar #14
13. oktober 2013 af EnStuderende

Nårh!

Så:

a = 1 ; b = -6 ; c = 5

Er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, det er da korrekt. Men ligningen er pænt faktoriseret i #6 og #9, så man kan aflæse rødderne direkte.


Svar #16
13. oktober 2013 af EnStuderende

Arh. Jeg tror, jeg forstår det lidt bedre nu.

Så du bruger altså 0-reglen, og derfor får du slet ikke brug for:  a = 1 ; b = -6 ; c = 5 og formlen:

Til løsning af 2.gradsligninger.

Har jeg ret?


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, det er korrekt.


Svar #18
13. oktober 2013 af EnStuderende

Du skriver:

der kan faktoriseres

(z-1)·(z-5) = 0 ,

eller rødderne kan beregnes ved at beregne diskriminant og indsætte i rodformlen.

Vil det sige, at du mener, at:

Jeg kan enten bruge 0-reglen.

Eller jeg kan indsætte i rodformlen:

Hvor jeg så siger a = 1 ; b = -6 ; c = 5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja. Man kan altid beregne diskriminanten og derefter indsætte i rodformlen. men hvis man kan faktorisere ligningen som det er tilfældet med  

(z-1)·(z-5) = 0

kan man benytte nulreglen og så direkte aflæse rødderne z = 1 eller z = 5 .


Svar #20
13. oktober 2013 af EnStuderende

#19

Jeg forstår bare ikke, for når jeg sætter a = 1 ; b = -6 ; c = 5 ind i rodformlen, så får jeg forkert facit. Hvordan kan det være?


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.