Kemi

kemi ph

14. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Jeg har brug for hjælp denne opgave:

20,0 mL af den 0,100 M opløsning af malonsyre titreres med en 0,100 M opløsning NaOH. Først tilsættes 20,0 mL NaOH-opløsning

a) Redegør for, at man nu har nået det 1. Ækvivalenspunkt i titreringen, og at der en en amfolyt tilstede i opløsning. Denne relevante reaktionsligning skal opskrives:

Den har jeg lavet.

b) Udregn pHi denne opløsning

Hvor skal jeg starte henne? Med at finde stofmængden af NaOH?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2013 af Skovlun (Slettet)

Hej,

Går ud fra, at det er b) du mangler, at lave.

OH- er så stærk en base, at du må antage, at alt malonsyre er blevet deprotonoseret een gang.

Vi kan finde værdierne:

pKa1 = 2.83
pKa2 = 5.69

Fra http://en.wikipedia.org/wiki/Malonic_acid

Så det der nu er tilbage i vores opløsning (og den ligevægt vi kigger på) er:

C3O2H3-  + H2O     --->  C3O2H22-  + H3O+

Jeg kan sætte [C3O2H3-] = 0,100 M - x

Hvor [C3O2H22-] = x

Og desuden må gælde, at  [C3O2H22-] = [H3O+]

Vi kan nu opstille een ligevægtsbrøk:

Ka =  [C3O2H22-] [H3O+]/[C3O2H3-]

Hvilken så må svare til:

Ka = x^2/(0,100 M - x)

Ka = 10^-pKa2 altså Ka = 10^-5,69

Nu har du een ligning med kun een ubekendt. Så burde det være muligt, at isolerer denne. Når du har gjort det kender du [H3O+] og så burde det være rimelig let, at bestemme pH.

Håber det hjalp.


Svar #2
15. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Ka = x^2/(0,100 M - x)

Ka = 10^-pKa2 altså Ka = 10^-5,69

Hvorfor er ka = 10-5.69   


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2013 af Skovlun (Slettet)

Hej,

Måden du regner fra pKa til Ka. 

Ka er = 10^-pKa

Det er pKa2 du er interesseret i fordi, det er den pKa der fortæller dig hvor svært malonsyre har ved, at "smide" det andet sæt protoner.  


Svar #4
15. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Altså jeg har Ka værdierne: 1.4 *10-3  og 2,0*10-6


Svar #5
15. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Får det til 3,35?

Men når jeg bruger en anden formel får jeg 4,3? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. oktober 2013 af Skovlun (Slettet)

Okay, så bruger du bare dem. Er sådan set de samme tal.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. oktober 2013 af Skovlun (Slettet)

Hvorfor en anden formel?


Svar #8
15. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Fordi jeg kender til pks1 og pks2.. Altså 1/2 (pks1+pks2) 


Svar #9
15. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

men får du ph = 3,5, når du bruger den metode du skrev? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. oktober 2013 af Skovlun (Slettet)

Jamen du kan ikke gøre det ved, at bruge: 1/2 (pks1+pks2). NaOH er så stærk en base, at den starter med, at deprotoniserer alle de sureste protoner. Det vil sige alle pks1. Derfor er det udelukkende pKs 2, du er interesseret i, at kigge på. Det vil sige: pks2 = 2,0*10-6

Jeg har ikke selv prøvet, at regne det ud. 


Svar #11
15. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Svar #12
15. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1074860

I dette forum bliver pH beregnet med 1/2(pks+pks2) 


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. oktober 2013 af Skovlun (Slettet)

Ja, men det er ved 2. ækvavilenspunkt. Dit er ved 1. 


Svar #14
15. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Det her er 2. æk.

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1076047&goto=1076118#1076118


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. oktober 2013 af Skovlun (Slettet)

Ja, det er rigtig nok. 

Men dit spørgesmål handler om 1. ækv. 
Det er rigtig, at det skal gøres anderledes ved 2. ækv. 

"a) Redegør for, at man nu har nået det 1. Ækvivalenspunkt i titreringen, og at der en en amfolyt tilstede i opløsning. Denne relevante reaktionsligning skal opskrives:

Den har jeg lavet.

b) Udregn pHi denne opløsning"


Svar #16
15. oktober 2013 af Paulinepp (Slettet)

Ja, men jeg skulle også beregne pH for malonsyre når jeg kender ka-værdiene.. Og så har jeg brugt den metode, som du skrev i svar 1.. Det er vel ikke sådan man også skal gøre ved 1. ækv :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. oktober 2013 af Skovlun (Slettet)

Jo, det er sådan man skal gøre ved 1. ækv. Ikke ved 2. ækv. 


Skriv et svar til: kemi ph

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.