Kemi

pH!

16. oktober 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med denne opgave. Har selv prøvet at regnet lidt på det, men er meget i tvivl om jeg har gjort det rigtigt?

Beregn pH og [H3O+] i en 0,0100 M eddikesyre-opløsning.

pH = ½ *(pKs-logCs)à  ½ *( 4,75-log(0,0100M)) = 6,75

Kseddikesyre= 10.pKs --> 10-4,75 = 0,000018M

[H3O+] = Ks*Cs --> 0,000018M*0,100M = 0,000002

b. Beregn derefter [CH3COO-] og [CH3COOH].

c. Beregn omdannelsesgraden.

d. Hvilken koncentration skal en HCl-opløsning have for at få samme pH-værdi som en 0,0100 M eddikesyre-opløsning ?

e.Husholdningseddike er en opløsning af eddikesyre i vand.
Masseprocenten af eddikesyre i husholdningseddike er 4,8 %.
Beregn husholdningseddikes pH-værdi, når densiteten af blandingen sættes til 1,0 g/mL.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2013 af mathon

     pH = (1/2)•(pKs - log(cs))  =  (1/2)•(4,75 - log(0,01)) = 3,4       (du glemte at gange med (1/2))   

.

                                            CH3COOH (aq)   +   H2O (l)   <--->   CH3COO- (aq)   +   H3O+ (aq)
ligevægtskoncentrationer      (1 - α)•cs                                                          α•cs                        α•cs  

                                   
                                     [H3O+] = α•cs

hvor α - som vist i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1393366
beregnes af

                                                   cs•α2 + Ks•α - Ks = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. oktober 2013 af mathon

  eller
                        [H3O+] = 10-pH = 10-3,4 = 4,0·10-4 M

b)
                        [CH3COO- ] = [H3O+] = 4,0·10-4 M

                        [CH3COOH] = cs - [CH3COO- ] = (1,0·10-2 M) - (4,0·10-4 M) = 9,6·10-3 M

c)
                               [CH3COO- ]      4,0·10-4 M
                        α = ----------------- =  -------------- = 0,04 = 4%
                                      cs             1,0·10-2 M


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2013 af mathon

d. Hvilken koncentration skal en HCl-opløsning have for at få samme pH-værdi som en 0,0100 M eddikesyre-opløsning ?

               c(HCl) = 10-pH = 10-3,4 = 0,00040 M


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. oktober 2013 af mathon

e)

          beregn molariteten

          beregn dernæst pH
         


Svar #5
16. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Jeg er lidt i tvivl om e. Altså molariteten er den 1:1 eller?


Svar #6
17. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Hvordan laver jeg opgave e?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2013 af mathon

e)
            M(CH3COOH) = M(C2H4O2) = sum({2,4,2}*{12.011,1.008,15.999}) g/mol = 60.052 g/mol

            c = p·10-2 • d/M = 4,8·10-2 • (1000 g/L) / (60,052 g/mol) = 0,80 M

   pH i svag syre:

           pH = (1/2)•(pKs - log(cs)) = 0,5•(4,75 - log(0,80)) = 2,4


Svar #8
18. oktober 2013 af maikenC (Slettet)

Tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2016 af stdue (Slettet)

#7

e)
            M(CH3COOH) = M(C2H4O2) = sum({2,4,2}*{12.011,1.008,15.999}) g/mol = 60.052 g/mol

            c = p·10-2 • d/M = 4,8·10-2 • (1000 g/L) / (60,052 g/mol) = 0,80 M

   pH i svag syre:

           pH = (1/2)•(pKs - log(cs)) = 0,5•(4,75 - log(0,80)) = 2,4


Hvorfor siger du 10^-2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. marts 2016 af mathon

       p\cdot 10^{-2}=\frac{p}{100}=p\%


Skriv et svar til: pH!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.