Matematik

Hjælp til løsning af ligning

19. oktober 2013 af EnStuderende - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen.

Har lidt problemer med at finde frem til løsningen af denne opgave, som står i denne gamle tråd:

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1090541

Jeg forstår ikke helt indlæg #5 - er der nogen, der måske kan uddybe det lidt/skære det ud i pap eventuelt? Det der med at udregne (√(2x-5))2=(√(5x+1)-3)2 er det, jeg ikke forstår.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2013 af 123434 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober 2013 af SuneChr

# 0

√(2x - 5) = √(5x + 1)  - 3
Ved at flytte de (- 3) over på venstre side opnås, at begge sider bliver ikke-negative.
Det er da tilladt at kvadrere på begge sider.
Og husk nu det dobbelte produkt.


Svar #3
19. oktober 2013 af EnStuderende

#1 Gange over kors? Hvad mener du?
 

#2 - Så der står [3 + √(2x - 5)]2 = [√(5x + 1)]2? Og hvad så nu?


Svar #4
19. oktober 2013 af EnStuderende

Jeg forstår ikke helt det der med det dobbelte produkt. Først fjerner man den ene kvadratorod ved at hæve begge sider i 2. potens.

Burde det så ikke give 9 + √(2x - 5) = {[√(5x + 1)]2}2 ?? Eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. oktober 2013 af SuneChr

# 1  slettet. Man kan gange over kors, når man har to brøker lig med hinanden.
Det er der ikke tale om her.

# 3
Kvadrér på begge sider ved at benytte kvadratsætningen  (a + b)2  =  a2 + b2 + 2ab


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo sådan set forklaret i detaljer i svar #5 i den anden tråd. Det hele drejer sig om at benytte kvadratsætningen givet her i #5 sammen med 

(√a)2 = a    (for a ≥ 0) .


Svar #7
19. oktober 2013 af EnStuderende

Okay, så på venstre side bliver det: [3 + √(2x - 5)] * [3 + √(2x - 5)]

Som giver: 9 + 3[√(2x - 5)] + 3[√(2x - 5)] +....... hvordan udregner man √(2x - 5) * √(2x - 5)?


Svar #8
19. oktober 2013 af EnStuderende

#6 Så √(2x - 5) * √(2x - 5) giver bare = 2x - 5 ??


Svar #9
19. oktober 2013 af EnStuderende

Forstår ikke, hvor + 32 - 2·3·√(5x+1) kommer fra ....


Brugbart svar (1)

Svar #10
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det kommer fra kvadreringen

[√(5x + 1)  - 3]2 = (√(5x + 1))2 + 32 - 2·3·√(5x + 1) = (5x+1) + 9 - 6·√(5x + 1) 

Det er jo skrevet ud i detlajer i den anden tråd.

[ a - b]2 = a2 + b2 - 2·a·b , med a = √(5x + 1) og b = 3 .


Svar #11
19. oktober 2013 af EnStuderende

#9... Hmm, okay. Jeg kan godt se det, når du siger: [ a - b]2 = a2 + b2 - 2·a·b , med a = √(5x + 1) og b = 3 .

Men jeg forstår stadig ikke helt udregningen i sig selv.

[√(5x + 1)  - 3] * [√(5x + 1)  - 3]

Først udregner man:

√(5x + 1) * √(5x + 1) = [√(5x + 1)]2 - så langt er jeg med.

Men så er det næste trin jo: √(5x + 1) * -3 = ?

Herefter -3 * √(5x + 1 = ?

Til sidst -3 * -3 = 9

Det forstår jeg ikke....? Altså de -3 gange med roden....?


Svar #12
19. oktober 2013 af EnStuderende

Og burde det ikke være -32 ?


Brugbart svar (1)

Svar #13
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej. Det er 32 .

#11

Næste trin er -2·3·√(5x + 1) 

Hvis man benytter formlen [a - b]2 = a2 + b2 - 2·a·b , er a = √(5x + 1) og b = 3 .

Hvis man benytter formlen [a + b]2 = a2 + b2 + 2·a·b , er a = √(5x + 1) og b = -3


Svar #14
19. oktober 2013 af EnStuderende

Arh okay, jeg troede, at b var -3.

Jeg tror, jeg forstår det sådan næsten nu. Det eneste, jeg ikke forstår, er hvorfor jeg ikke bare kan regne det ud ved at sige: [√(5x + 1)  - 3] * [√(5x + 1)  - 3]

For det er jo ligesom at sige [a - b]*[a - b], som jo er lig med: a2 + b2 - 2·a·b

Når man udregner [a - b]*[a - b], siger man:

1) a * a = a2

2) a * -b = -ab
3) -b * a = -ab

4) -b * -b = b2

Alt i alt: a2 + b2 -2ab.

Hvis man så gør det samme med [√(5x + 1)  - 3] * [√(5x + 1)  - 3]

1) √(5x + 1) * √(5x + 1) = [√(5x + 1)]2 = 5x + 1

2) √(5x + 1) * -3 = ?
3) -3 * √(5x + 1) = ?

4) -3 * -3 = 9

Alt i alt: 5x + 1 + 9 ....

Så vi vil jo egentlig det samme. Jeg vil bare gerne regne det ud, i stedet for at sige a = √(5x + 1) og b = 3.

Men hvordan regner jeg 2) og 3) ud? Det kan måske ikke regnes ud? Så det bliver alt i alt bare:

5x + 1 + 9 + -3[√(5x + 1)] + -3[√(5x + 1)] ??

Hmm...

Så:

2x-5 = 5x + 1 + 9 + -3[√(5x + 1)] + -3[√(5x + 1)] ??

Hvad så, hvis man kvadrerer det? Kan man ikke det? Og så sige:

(2x-5)2 = { 5x + 1 + 9 + -3[√(5x + 1)] + -3[√(5x + 1)] }

Og så regne den ud derfra?

Ved godt det er mere besværligt, men hvis man nu vil regne-regne? :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

√(5x + 1) · (-3) = -3·√(5x + 1)

-3·√(5x + 1) = -3·√(5x + 1) , 

så √(5x + 1) · (-3) -3·√(5x + 1) = -6·√(5x + 1)

og dermed er

2x - 5 = [√(5x + 1)  - 3] · [√(5x + 1)  - 3] = 5x + 1 + 9 - 6·√(5x + 1) 

For at komme videre isolerer man først kvadratroden på højre side før man kvadrerer.


Svar #16
19. oktober 2013 af EnStuderende

Forstår ikke helt, hvad du mener med: -3·√(5x + 1) = -3·√(5x + 1)

Men du mener, at alt i alt giver [√(5x + 1)  - 3] * [√(5x + 1)  - 3] følgende:

5x + 1 + 9 - 6·√(5x + 1) 

?


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Der var ikke noget at lave om på ved -3·√(5x + 1) . Ja, der gælder, at

[√(5x + 1)  - 3] · [√(5x + 1)  - 3] = 5x + 1 + 9 - 6·√(5x + 1)


Svar #18
19. oktober 2013 af EnStuderende

Okay, super. Så:

2x-5 = 5x + 1 + 9 + -3[√(5x + 1)] + -3[√(5x + 1)]

Er sådan set rigtigt.

Hvordan kommer du så frem fra dét, til: √(5x + 1) · (-3) -3·√(5x + 1) = -6·√(5x + 1)
?


Svar #19
19. oktober 2013 af EnStuderende


Brugbart svar (1)

Svar #20
19. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Der er jo ikke tale om (-3)·(-3) men om (-3) + (-3) = -6 . 

Der er tale om, at -3a -3a = -6a , hvor a = √(5x + 1) .


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.