Matematik

Lad f(x) = x^2 Bestem ligningen for tangenten i (5,f(5))

21. oktober 2013 af misslovelyy (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej.

opgaven er

Lad f(x) = x^2 Bestem ligningen for tangenten i (5,f(5))

ved jeg skal finde f'(x) først

f'(x) er 2x .

så skal jeg vel beregne f'(5) og f(5) hvordan gør jeg det??

og hvad skal man så efterfølgende?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ja, man skal beregne f(5) og f '(5). Det gøres ved at indsætte x = 5 i forskrifterne for henholdsvis f(x) og f '(x). Derefter indsætter man de beregnede talværdier i tangentligningen

y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

med x0 = 5 .


Svar #2
21. oktober 2013 af misslovelyy (Slettet)

hmm , forstår det ikke helt :/ .

jeg skal indsætte x = 5 i forskrifterne for f(x) og f'(x) ... hvad er forskrifterne for dem?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Forskriften for f(x) er givet i opgaven: f(x) = x2 .

Forskriften for f '(x) har du selv regnet ud og også gengivet i #0.


Svar #4
21. oktober 2013 af misslovelyy (Slettet)

HMmm ...... hvis jeg skal indsætte 5 på x's plads .. er det så

f(5)=x^2

og f'(5) = 2x ?

hmm er lidt lost.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal jo indsætte 5 i stedet for x.

f(5) = 52 .


Svar #6
21. oktober 2013 af misslovelyy (Slettet)

nåår ... ok

så hvis f(5) = 5^2

f(5) = 25

og f'(5) = 5*2  . så er

f'(5) = 10 ..............

Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er jo sådan man beregner bestemte funktionsværdier.


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. oktober 2013 af ramobaro

tangenlinien bliver 10x-25

bare så du ved om du har gjordt det rigitgt eller ej 


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. oktober 2013 af 123434 (Slettet)

Så ligningen er 25 og 10?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. oktober 2013 af ramobaro

sorry mente 10x-25 har rettet det 


Svar #11
21. oktober 2013 af misslovelyy (Slettet)

mange tak. er der nogle der vil være sød og fortælle hvordan vi sætter den ind  i tangentligningen?

y = f '(10) * (x - 25) + f(25)

dvs.

10x

hvordan får i -25 ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. oktober 2013 af ramobaro

skal jeg lave opgaven for dig så du kan se hvordan man gør?


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, man skal jo indsætte de beregnede værdier f(5) og f '(5) i tangentligningen, som jeg gav dig i #1. Der skal ikke lige pludselig rodes f '(10) og f(25) ind i billedet.

y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

med x0 = 5, dvs

y = f '(5) · (x - 5) + f(5)


Svar #14
21. oktober 2013 af misslovelyy (Slettet)

og hvordan kan i få det til at give 10x-25?


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. oktober 2013 af ramobaro

se på billedet jeg har vedhæftet :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ved at indsætte talværdierne for f(5) og f '(5) , dvs

y = 10 · (x - 5) + 25

og så reduceres det færdigt.


Svar #17
21. oktober 2013 af misslovelyy (Slettet)

oh okay .Maaaange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Lad f(x) = x^2 Bestem ligningen for tangenten i (5,f(5))

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.