Matematik

Ækvivalensrelationee

29. oktober 2013 af Kajta (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
Hjælp søges til at give denne opgave an.
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2013 af peter lind

Du skal bevise at (a, b) ækv (c, d) => (c, d) ækv. (a,b) og

(a, b) ækv. (c,d) ∧ (c, d) ækv. (e, f)  => (a, b) ækv. (e, f)


Svar #2
29. oktober 2013 af Kajta (Slettet)

Så der hvor der står "Definer relationen ...", er en del af teksten forhinde selve opgaven?
Og hvad med at give en beskrivelse af  Q / "bølgen" 


Svar #3
29. oktober 2013 af Kajta (Slettet)

Jeg forstår heller ikke hvordan man så får (2,3) ind i det du skriver. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man definerer relationen som angivet i opgaven og skal så vise, at ~ er en ækvivalensrelation.

Mængden Q/~ er mængden af restklasser der induceres af denne ækvivalensrelation.

Ækvivalensklassen [(2,3)] er den klasse, der indeholder (2,3) .


Svar #5
29. oktober 2013 af Kajta (Slettet)

Men er den ikke allerede difineret i opgaven som (a,b)~(c,d) <=> ad=bc


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jo, det er jo det, der står i opgaven.


Svar #7
29. oktober 2013 af Kajta (Slettet)

Jeg er bare helt fortabt. Hvor kommer (e,f) ind i det?

Og hvordan gør jeg så det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man skal (bl.a.) vise, at hvis talparret (a,b) er ækvivalent med talparret (c,d), og talparret (c,d) er ækvivalent med talparret (e,f), så er talparret (a,b) ækvivalent med talparret (e,f) . Det skrives kortere

(a, b) ~ (c,d) ∧ (c, d) ~ (e, f)  => (a, b) ~ (e, f)


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2013 af peter lind

(e,f) kommer ind i billedet fordi en ækvivalensrelation skal opfylde sådan en forbindelse

Skriv definitionen for de 2 ævivalensrelationer op og gang de fremkomne ligninger med hinanden


Svar #10
29. oktober 2013 af Kajta (Slettet)

Det er altså ikke det der står i opgaven, 

der står  (a,b)~(c,d) <=> ad=bc


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er definitionen på relationen. Det er definitionen på, at to elementer (a,b) og (c,d) i mængden Q er ækvivalente. For at vise, at relationen er en ækvivalensrelation skal man vise, at den er a) refleksiv, b) symmetrisk, og c) transitiv. I #1 har Peter Lind givet definitionerne for de symmetriske og transitive egenskaber.


Svar #12
29. oktober 2013 af Kajta (Slettet)

Mange tak, dit svar har hjulpet en hel del. Prøver lige at kigge lidt på det og se om jeg kan komme frem til et svar på den opgave. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du har måske gættet, at det er sådan man konstruerer mængden af de rationale tal Q ud fra mængden af de hele tal Z .


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. oktober 2013 af DelFerro (Slettet)

#11

Hvis man skal vise, at den er refleksiv, skal man da vise, af def. at ∀(a,b) ∈Q: (a,b) ~ (a,b) ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, netop.


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. oktober 2013 af DelFerro (Slettet)

#15

Ok, thanks. Det giver mening for mig. Hvad menes der om at bestemme ævivalensklassen [(2,3)] ? Altså hvordan gør man det? Ud fra opgaven, er der defineret for Q ved (a,b) ~ (c,d) ⇔ ad = bc, så må [(2,3)] = {2/3}?


Brugbart svar (1)

Svar #17
29. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ækvivalensklassen [(2,3)] er den klasse, der indeholder elementet (2,3). For ethvert element (a,b) i denne klasse gælder der, at (a,b) ~ (2,3), dvs 3a = 2b . Der gælder altså

[(2,3)] = { (a,b) ∈ Z×Z | b ≠ 0 ∧ 3a = 2b }


Brugbart svar (0)

Svar #18
30. oktober 2013 af DelFerro (Slettet)

#17

Hvis jeg har forstået dig korrkt; er det muligt at skrive generelt ækv.klassen [(a,b)], at

[(a,b)] = { (a,b), (c,d) ∈ Z×Z | b ≠ 0 ∧ ad = bc } ?

For beskrivelsen af Q/~, tænker jeg på at skrive en mængde af ækv.klasser, så må [(a,b)] og [(2,3)] være elementer i mængden. 


Brugbart svar (0)

Svar #19
30. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Nej, så skal man jo skrive

[(a,b)] = { (c,d) ∈ Z×Z | d ≠ 0 ∧ ad = bc }

(a,b) er et element i klassen [(a,b)] .

[(a,b)] er mængden af alle de talpar (c,d) fra Q, der er ækvivalente med talparret (a,b) .

Det ser ud til, at du blander tingene lidt sammen.


Svar #20
05. november 2013 af Kajta (Slettet)

Hvordan beviser man at (a, b) ækv (c, d) => (c, d) ækv. (a,b) og

(a, b) ækv. (c,d) ∧ (c, d) ækv. (e, f)  => (a, b) ækv. (e, f)


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.