Fysik
Acceleration
06. november 2005 af
sontas (Slettet)
Ved en tennisserv sendes en bold afsted med 26m/s. Bolden har hastigheden 0m/s lige før den rammer ketsjeren. Bolden er i kontakt med ketsjeren i 5,0ms. mbold = 58g.
Bestem den gennemsnitlige resulterende kraft på bolden.
Okay jeg finder først a :
v = at <=> a = v/t = 26m/s /(5*10^-4s)= 52000m/s^2
dvs Fres = 0,058kg*5200m/s^2 = 3016N
Synes det virker meget voldsomt!
Så kommer næste opgave :
Bolden sendes skråt nedad med en vinkel på 30 grader med vandret. I det øjeblik bolden forlader ketsjeren er den 2,40m over jorden og 12m fra nettet. Nettes overkant befinder sig 0,92 m over jorden.
Der ses bort fra luftmodstand.
Jeg finder y :
y = (sin(3)/cos(3)) * 12m - (0,5*9,82m*(12m)^2)/((26m/s)^2*(cos(3)^2) = -0,42m
dvs bolden ryger klart over!
da 2,40m-0,92m > 0,42m
Er det rigtigt alt det jeg har lavet her?
Bestem den gennemsnitlige resulterende kraft på bolden.
Okay jeg finder først a :
v = at <=> a = v/t = 26m/s /(5*10^-4s)= 52000m/s^2
dvs Fres = 0,058kg*5200m/s^2 = 3016N
Synes det virker meget voldsomt!
Så kommer næste opgave :
Bolden sendes skråt nedad med en vinkel på 30 grader med vandret. I det øjeblik bolden forlader ketsjeren er den 2,40m over jorden og 12m fra nettet. Nettes overkant befinder sig 0,92 m over jorden.
Der ses bort fra luftmodstand.
Jeg finder y :
y = (sin(3)/cos(3)) * 12m - (0,5*9,82m*(12m)^2)/((26m/s)^2*(cos(3)^2) = -0,42m
dvs bolden ryger klart over!
da 2,40m-0,92m > 0,42m
Er det rigtigt alt det jeg har lavet her?
Svar #1
06. november 2005 af fixer (Slettet)
a) 5 ms = 5*10^(-3) s
b) Der hersker nogen forvirring om hvorvidt slagvinklen er 3 eller 30 grader med vandret.
Under alle omstændigheder bliver stedvektoren for bolden regnet fra et punkt i jordplanet lodret under det punkt hvor bolden forlader ketsjeren
r(t) = (v0*t*cos(v), h+v0*sin(v)*t-½gt²)
hvor h=2.4 m, v0 = 26 m/s og v=-3 eller -30 grader, hvad du nu beslutter dig for.
Den tid, t_net, det tager bolden at tilbagelægge strækningen fra ketsjeren til nettet er derfor bestemt af
v0*t_net*cos(v) = s
hvor s = 12 m. Boldens højde over jorden til dette tidspunkt er
y_net = h+v0*sin(v)*t_net-½g(t_net)²
Såfremt spørgsmålet er hvorvidt bolden passerer over nettet afgøres spørgsmålet af sandhedsværdien af udsagnet
y_net > 0.92 m
b) Der hersker nogen forvirring om hvorvidt slagvinklen er 3 eller 30 grader med vandret.
Under alle omstændigheder bliver stedvektoren for bolden regnet fra et punkt i jordplanet lodret under det punkt hvor bolden forlader ketsjeren
r(t) = (v0*t*cos(v), h+v0*sin(v)*t-½gt²)
hvor h=2.4 m, v0 = 26 m/s og v=-3 eller -30 grader, hvad du nu beslutter dig for.
Den tid, t_net, det tager bolden at tilbagelægge strækningen fra ketsjeren til nettet er derfor bestemt af
v0*t_net*cos(v) = s
hvor s = 12 m. Boldens højde over jorden til dette tidspunkt er
y_net = h+v0*sin(v)*t_net-½g(t_net)²
Såfremt spørgsmålet er hvorvidt bolden passerer over nettet afgøres spørgsmålet af sandhedsværdien af udsagnet
y_net > 0.92 m
Svar #2
06. november 2005 af sontas (Slettet)
#1 Det kan jeg godt se. Men elevationsvinklen var 3 grader, og ikke 30, som jeg kom til at skrive først. Men den måde jeg tager højde på om bolden bliver skudt op eller ned ad er ved at ændre fortegn for elevationsvinklen? Dvs nedad :
a = -3grader
op ad a = 3grader? I det udtryk jeg bruger er t elimineret :
y = (sin(-3)/cos(-3)) * 12m - (0,5*9,82m*(12m)^2)/((26m/s)^2*(cos(-3)^2) = -1,677m
Hvilket vil sige bolden ikke passerer, da :
2,40m-0,92m
Stemmer det nu?
a = -3grader
op ad a = 3grader? I det udtryk jeg bruger er t elimineret :
y = (sin(-3)/cos(-3)) * 12m - (0,5*9,82m*(12m)^2)/((26m/s)^2*(cos(-3)^2) = -1,677m
Hvilket vil sige bolden ikke passerer, da :
2,40m-0,92m
Stemmer det nu?
Skriv et svar til: Acceleration
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
