Matematik

Hjælpelse :D

29. oktober 2013 af Kajta (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg sidder med en opgave hvor jeg skal ud fra bagstaverne "m a t e m a t i k" regne hvor mange forskellige ord der kan dannes. Det har jeg gjort, og skal nu vide hvor mange ord der begynder og slutter på t, og hvor mange af ordene der indeholder "mat" et sted i ordet.
Hvordan gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er sikkert nemmest at få fat i en ordbog, hvis ordene skal have sproglig mening. Ellers er det vel en opgave i kombinationsregning. (Hjælpelse??).


Svar #2
29. oktober 2013 af Kajta (Slettet)

Det er en opgave i kombinationsregning :)


Svar #3
29. oktober 2013 af Kajta (Slettet)

Jeg vidste godt hvad det hedder.
Søger efter en formel eller lignende til at løse opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2013 af wintermute (Slettet)

Hvis man kun må bruge hvert tegn en gang:

Ethvert ord der starter og slutter på t har formen

    t x1 x2 ... x7 t,

hvor x1, x2, …, x7 ∈ { m, a, e, m, a, i, k }. (7-tallet kommer fra at ordet "matematik" har 9 bogstaver, og vi har allerede brugt de to t'er.)

For x1 er der 7 muligheder; for hver af disse har man så 6 muligheder for x2 osv. Antallet af sådanne ord bliver så antallet af muligheder for x1 ganget med antallet af muligheder for x2 ganget med ... ganget med antallet af muligheder for x7.


Svar #5
29. oktober 2013 af Kajta (Slettet)

Der er så ikke taget højde for at både m og a optræder to gange


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2013 af wintermute (Slettet)

Jo, jeg mente ikke at hvert forskelligt bogstav kun må bruges en gang; jeg mente at man måtte bruge hvert af tegnene

    m, a, e, m, a, i, k

en gang. Så man har 2 m'er at bruge og 2 a'er at bruge. Det var den antagelse jeg opererede ud fra.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2013 af wintermute (Slettet)

Med hensyn til det andet spørgsmål:

Betragt et ord

    x1  x2  ...  x9

som fremkommer ved at flytte om på bogstaverne i

    m  a  t  e  m  a  t  i  k.

I de ord vi vil tælle, kan "mat" begynde på plads 1 eller plads 2 eller ... eller plads 7. Betragt tilfældet hvor "mat" begynder på plads 1; her ser ordet således ud:

    m  a  t  x4  ...  x9.

For x4 er der 6 muligheder; for hver af disse er der 5 muligheder for x5 osv. Så antallet af ord hvor "mat" begynder på plads 1 er

    6 · 5 · ... · 1 = 6! = 720.

Tilsvarende er der 720 ord hvor "mat" begynder på plads 2, 720 hvor "mat" begynder på plads 3 osv. Så svaret er

    7 · 720 = 5040.


Svar #8
30. oktober 2013 af Kajta (Slettet)

Du har været en stor hjælp :D Mange tak. Du har dog ikke taget højde for at m og a optræder to gange i sprøgsmål et. man har selv fundet en løsning ud fra det du skriver :)


Skriv et svar til: Hjælpelse :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.