Matematik

brøk, hvordan

02. november 2013 af Laurawedel (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Forkort mest muligt inden du regner:

a) 4*12

________

     3 

kunne du forklare mig hvordan jeg regner dette  ud ? 

-tak på forhånd

:D


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2013 af mathon

   forkort med 3


Svar #2
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

48/3  ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2013 af mathon

                            4 • 12      4 • 3 • 4
                          ---------- = -----------  =  4 • 4 =  16
                               4              3


Svar #4
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

er det et 3 tal?


Svar #5
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

kunne du evt. forklare hvordan du får det til 4*3*4

                                                          _________

                                                               3


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. november 2013 af mathon

       12 = 3 • 4


Svar #7
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

eks. 3*20

   _______

         5

= 3*5*4

________

    5

=12


Svar #8
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

hvad har 4*4 at gøre med det forrige regnestykke?

hvor fik du det fra?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. november 2013 af mathon

#3
 

                            4 • 12      4 • 3 • 4
                          ---------- = -----------  =  4 • 4 =  16
                               3              3


Svar #10
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

det rart at du hjælper men du forklare mig ikke hvordan du bære dig ad.. så lærer  jeg det jo ikke men får kun resultatet... 


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. november 2013 af SuneChr

Eksempel:

Vedhæftet fil:SP 0211132126.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #12
02. november 2013 af Chrystine (Slettet)

Måske hjælper det, hvis du får forklaringen med ord.

Først har vi regnestykket  4 • 12     
                                        ----------
                                             3             

I stedet for tallet 12 kan vi skrive 3 • 4, for det er det samme.    
(Du ved at 3 • 4 = 12. Vi gør det, fordi vi prøver at skrive 12 som et gangestykke med tal fra nævneren).

Regnestykket kan altså skrives      4 • 3 • 4   
                                                     -------------
                                                           3  

Vi vil gerne forkorte brøken.
Vi er glade, fordi vi kan se, at der er et tal i tælleren som også er i nævneren: Nemlig tallet 3.
(og det er en faktor, fordi der kun er gangetegn i mellem tallene).
Vi forkorter en brøk ved at fjerne samme tal i tæller og nævner
[mathon har sat en streg gennem tallet 3 for at vise, at det fjernes].

Når vi har fjernet 3-tallet i tælleren, er der 4 • 4 tilbage.
Når vi fjerner 3-tallet i nævneren, er der 1 tilbage.
En nævner på 1 kan fjernes (overvej hvad der sker, når man dividerer med 1).

Vi regner ud, at 4 • 4 = 16, og så kan regnestykket ikke skrives kortere.
16 er facit, to streger under.


 
Laurawedel, prøv at læse det grundigt, og find ud af, hvad der er svært for dig. Spørg gerne!


Svar #13
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

100*30  =3000

...........

20*6      =120                  

=25

Forkortes ved at?

4*12

 .......  

 3

Forkortes som

4*3*4

Det første 4 får du fra 4 foroven af regnestykket

3 kommer forneden af regnestykket

Det sidste 4 tal får du ved at sige 12/3 ?

Tak for at du har taget din tid til at hjælpe mig 


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. november 2013 af Chrystine (Slettet)

Ja. Du har ret.

Den anden opgave er også rigtig, bortset fra at du skulle forkorte mest muligt inden du regner.
Lad os prøve at løse den igen, for at træne at forkorte.

I tælleren har vi 100 • 30 .
I nævneren har vi  20 • 6.

Kan vi skrive 100 som         noget gange 6      eller som    noget gange 20?
Kan vi skrive 30 som           noget gange 6      eller som    noget gange 20?

Prøv det.
Vis os gerne hvad du kommer frem til, så vi kan hjælpe.


Svar #15
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

jeg forstod desværre ikke så meget af det du skrev...

men har regnet det til 100*20*1,5

                                  ------------

                                   20*6

begge 20er forsvinder og det bliver 100*1,5 divideret med 6 = 25  ps fik 1,5  ved at sige 30 divideret med 20

så denne måde man forkorter "brøker" på er ved et zigzag mønster?


Svar #16
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

jeg har dog det problem at når jeg laver denne opg. 

20*5*6---------->20*3*1,666666667 (hvordan forkorter jeg den så de passer 1,67 passer nemlig ikke heller ikke                                                                                                                                                1,7) *4*1,5

----------

  3*4   ----------> 3*4

regnestykket ender med at bliver 20*1,666666667*1,5=50


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. november 2013 af Chrystine (Slettet)

Sådan kan man gøre, men vi vil helst have hele tal og ikke kommatal i vores brøker.

Hvis vi ikke siger 30 divideret med 20,
men i stedet 100 divideret med 20,
Hvad får vi så?

Det andet tal i tælleren er 30.
Kan vi skrive det som 6 (det andet tal fra nævneren) gange et helt tal?

Prøv.


Svar #18
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

men at forkorte disse brøker er jo en større gætteleg nærmest...


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. november 2013 af SuneChr

Om brøker gælder:
1)   En brøks værdi forandres ikke ved at dividere med samme tal i tæller og nævner.
      Det kaldes at forkorte.
2)   En brøks værdi forandres ikke ved at gange med samme tal i tæller og nævner.
      Det kaldes at forlænge.

Man forkorter så meget, at der ikke bliver mere tilbage i tæller og nævner, som kan gå op.
Hvad der er tilbage i tælleren ganges med hinanden og ligeså i nævneren.
Hermed er der reduceret i bund og resultatet kan afleveres.


Svar #20
02. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

kunne du regner 200*70*250

__________________________

                        35*50*125

og forklare mig step by step hvordan du gør det :) måske vil jeg bedre forstå det sådan


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.