Fysik

Formodstand for en resistor

05. november 2013 af preity (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg har en opgave hvor jeg får at vide, at der er lysdioder med U=2,1 V og I=20 mA som skal tilsluttes til et 9 V-batteri.

a) Hvad er det største antal lysdioder i seriekobling, der kan tilsluttes til batteriet?

Jeg har beregnet, at der kan tilsluttes 4 lysdioder i seriekobling.

9/2,1=4.28

b) Bestem resistansen for formodstanden og tegn et kredsløbsdiagram. (Jeg ved fra forvejen hvad resistansen er, nemlig 30 ohm, men jeg skal vise hvorfor det giver 30 ohm).

Jeg prøvede at bruge ohm´s lov , hvor jeg først udregner hvad spændingsfaldet er over resistansen. 9 V-2.1 V=6.9 V

R=U/I   = 6,9 V /   0,020= 345 ohm 

Resultatet passer ikke????? forstår ikke hvorfor??... Kan nogen forklare det??

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2013 af mathon

hver diodes resistans
                                      Rdio = (2,1 V) / (20·10-3 A) = 105 Ω

Kredsløbet med driftspænding 9 V, formodstand RF og 4 dioder i serie må maksimalt gennemløbes af strømstyrken 20 mA:

                                       (RF + 4•Rdio) • (0,02 A) = 9 V

                                        RF + 4•Rdio = (9 V) / (0,02 A) = 450 Ω

                                        RF + 4•(105 Ω) = 450 Ω

                                        RF + (420 Ω) = (450 Ω)

                                        RF = (450 Ω) - (420 Ω)

                                        RF = 30 Ω


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2013 af hesch (Slettet)

En diode har et nogenlunde konstant spændingsfald, næsten uafhængigt af strømmen, her opgivet til 2,1V ved 20mA.

Over 4 dioder har du så 8,4V. Restspændingsfald over modstanden = 9V - 8,4V = 0,6V

Ved modstanden kan du så bruge ohms lov:   R = U / I = 0,6V / 20mA.


Skriv et svar til: Formodstand for en resistor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.