Matematik

Skæring mellem linjer

05. november 2013 af Randkhalil (Slettet) - Niveau: A-niveau

Min opgave:
Beregne i hånden skæringspunkt af to rette linjer, som begge er givet ved deres ligninger.  Start med at bekræfte, at de ikke er parallelle ved hjælp af vektorregning.
l: 3 x – 3 y = 9 og m: 6 x + y = 4

Hvad gør jeg her.. hjæælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2013 af mathon

l:      har normalvektor 
                                          nl = [3,-3]

m:      har normalvektor 
                                          nm = [6,1]

     det(nl,nm) = ?


Svar #2
05. november 2013 af Randkhalil (Slettet)

det(nl,nm) = [a1b1,a2,b2]  = 3 · 1 – (-3) · 6 = 21?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2013 af mathon

det(nl,nm) ≠ 0  ⇔  nl og nm ikke er parallelle


Svar #4
05. november 2013 af Randkhalil (Slettet)

men er resultatet så rigtigt elleeer :)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2013 af mathon

     skæring kræver

     I:    x - y = 3
    II:   6 x + y = 4                   I og II  adderes

          7x = 7

          x = 1                            som indsat i         I:    x - y = 3
giver
          1 - y = 3

          y = -2
                                      


Svar #6
05. november 2013 af Randkhalil (Slettet)

Undskyld men forstår det ikke :/
Troede jeg skulle finde determinanten 


Svar #7
05. november 2013 af Randkhalil (Slettet)

Kan du ikke FORKLARE hvad du gør, med ord.. så jeg måske bedre kan forstå det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. november 2013 af mathon

Start med at bekræfte, at de ikke er parallelle ved hjælp af vektorregning.

Hvis linjerne er parallelle, er deres normalvektorer parallelle
dvs
      deres determinant er lig med nul.

For at undersøge om det er tilfældet, beregnes determinanten.

Resultat:
                    det(nl,nm) ≠ 0  hvorfor  nl og nm ikke er parallelle.
                    Linjerne er altså ikke parallelle.

Ikke-parallelle linjer i planen har et skæringspunkt.
Dette beregnes som i #5.


Svar #9
05. november 2013 af Randkhalil (Slettet)

TUsind tak! 
Det var meget nemmere at forstå :)


Skriv et svar til: Skæring mellem linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.