Fysik

Den samlede energi

06. november 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Den russiske afhopper Alexander Litvinenko blev myrdet med en dosis radioaktivt stop Po-210, ved at man hældte ca. 10 μg af isotopen i hans te. Han døde tre uger senere. Po-210 har halveringstiden 138,4 døgn og udsender alfapartikler med energien 5,3 MeV.
I den første opgaver udregner jeg hvor mange Po-kerner der var i teen til: 2,86764*1016 stk.
I den anden opgave skal jeg bestemme hvor stor aktiviteten har været. Dette får jeg til 1,66*109 Bq

I den tredje opgave skal jeg bestemme den samlede energi, der afsættes i knoglerne på 3 uger. (der antages at hele alfapartiklernes energi afsættes i knoglerne, som vejer ca. 15 kg.
Hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2013 af mathon

samlet energi = antal 210Po gange (5,3 MeV)

5,3 MeV = 8,49154·10-13 J

Beregn dernæst energi pr. kg knogler og vurder den biologiske virkning ud fra en tabel.


Svar #2
06. november 2013 af snilo (Slettet)

Det passer ikke med facit? Der antages desuden at aktiviten er konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2013 af mathon

#1
 

samlet energi = antal 210Po gange (5,3 MeV), der udløses på 3  • (7 døgn)

5,3 MeV = 8,49154·10-13 J

Beregn dernæst energi pr. kg knogler og vurder den biologiske virkning ud fra en tabel.


Svar #4
06. november 2013 af snilo (Slettet)

Når du skriver antal 210Po er det så antal kerner eller?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2013 af mathon


                N(t) = No•0,5t/T1/2

henfaldne kerner i 21 døgn

                No - N(21) = No(1 - 0,521/138,4)

knogletilført energi på 21 døgn

                Etilført = (2,86764•1016)•(1 - 0,521/138,4)•(8,49154·10-13 J)


 

              


Svar #6
06. november 2013 af snilo (Slettet)

Det er meget muligt, men facit siger at resultatet skal give 2.56 kJ?
Skal man ikke bruge aktiviten til noget?


Svar #7
06. november 2013 af snilo (Slettet)

Etilført bliver -21914,8? 


Svar #8
06. november 2013 af snilo (Slettet)

Jeg har stadig brug for hjælp til overstående opgave. Jeg kan ikke få det til at gå op. Søger en forklaring step by step. Opgaven skal afleveres i dag :(


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. november 2013 af mathon

               Etilført = (2,86764•1016)•(1 - 0,521/138,4)•(8,49154·10-13 J) = 2430,98 J = 2,43 kJ


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. november 2013 af mathon

forskellen på 2,43 kJ og 2,56 kJ  ligger sandsynligvis i, hvor mange decimaler der medtages i NA.


Skriv et svar til: Den samlede energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.