Kemi

KEMI

09. november 2013 af Zaaak (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal lave den her opgave og er blank

Husholdningseddike indeholder den svage syre ethansyre i en koncentration på 0,800 M. pH heri er målt til 2,43.

Opskriv hydronolyseligevægten for ethansyres reaktion med vand.
Beregn hvor stor en del af ethansyremolekylerne, der er dissocieret (hydronolyseret).

Beregn ethansyrens pKs-værdi.
Beregn pH i en 0,500 M CH3COONa-opløsning

100 mL 0,100 M ethansyre titreres med 100 mL 0,100 M NaOH-opløsning

Beregn pH i ækvivalenspunktet


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. november 2013 af mathon

Opskriv hydronolyseligevægten for ethansyres reaktion med vand.
Når ioniseringsgraden kaldes α
haves:

                                CH3COOH (aq)   +   H2O (l)   <--->   CH3COO- (aq)   +   H3O+ (aq)      
molariteter                (1-α)•cs                                                          α•cs                      α•cs
 
       ligevægtsbrøk
                                      [CH3COO-] • [H3O+]
                                     ----------------------------  =  Ks
                                            [CH3COOH]


                                        α2•cs2
                                     -----------  =  Ks
                                      (1-α)•cs

hvoraf
                                     cs•α2 + Ks•α - Ks = 0                   0 < α < 1        Ks = 10-pKs


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2013 af mathon

eller
                       [H3O+] = α • cs = α • (0,800 M) = 10-pH = 10-2,43 M = 0,003715 M

                       α = (0,003715 M) / ( (0,800 M) = 0,0046 = 0,46%

           I 0,800 M CH3COOH er 0,46% af ethansyremolekylerne dissocieret/ioniseret.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2013 af mathon

      ligevægtsbrøk
                                          [H3O+]2
                                     ---------------- =  Ks
                                      cs - [H3O+]


                                              (3,715·10-3 M)2
                                     ------------------------------------  =   Ks
                                      (0,800 M) - (3,715·10-3 M)


                                      Ks = 1,73·10-5 M

                                      pKs = -log(Ks) = -log(1,73·10-5) = 4,76

                                    


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2013 af mathon

ved 25ºC:

                          pKb = 14 - pKs = 14 - 4,76 = 9,24       dvs svag base

                          pOH = (1/2)•(pKb - log(cb)) = (1/2)•(9,24 - log(0,500))

                          pH = 14 - pOH


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2013 af mathon

på opfordring:

                         100 mL 0,100 M ethansyre titreres med 100 mL 0,100 M NaOH-opløsning

                          Beregn pH i ækvivalenspunktet

                          cb = [CH3COO-] = n/V = (0,01 mol) / (0,200 L) = 0,05 M

ved 25ºC:

                          pOH = (1/2)•(pKb - log(cb)) = (1/2)•(9,24 - log(0,05)) = 5,3

                          pH = 14 - 5,3 = 8,7


Skriv et svar til: KEMI

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.