Matematik

At bestemme fortegn for b og c hos parabel

10. november 2013 af nelarsen (Slettet)

Hvordan gør man det? Jeg ved hvis a er positiv eller negativ er parablen konveks eller konkav, og d er afhængig af hvor mange punkter parablen skærer y-aksen, men jeg ved ikke med b o g c.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

For parabelen med forskriften f(x) = ax2 + bx + c , er c y-koordinaten for parabelens skæringspunkt med y-aksen. Tilsvarende er b parabelens tangenthældning i dette punkt.


Svar #2
10. november 2013 af nelarsen (Slettet)

Så hvis parablen skærer den negative y-akse, så ved man c < 0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2013 af mathon

da
            f(0) = a•02 + b•0 + c = c      

            f '(x) = 2ax + b
                f '(0) = 2a•0 + b = b


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja. Der gælder jo, at f(0) = c .


Svar #5
10. november 2013 af nelarsen (Slettet)

Hvad hvis man umiddelbart ikke kan aflæse på grafen hvor parabelen skærer y-aksen, hvis den overhovedet gør det?


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. november 2013 af mathon

grafen for f(x) = ax2 + bx + c  skærer altid y-aksen


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Den vil altid skære y-aksen. Skæringspunktet er altid (0 , c).


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. november 2013 af mathon

benyt
                 grafen for
                                        f(x) = ax2 + bx + c        a ≠ 0
er
                 grafen for
                                        g(x) = ax2      efter parallelforskydnigsvektor p = [-b/(2a) ; -d/(4a)]

                                                              xT = -b/(2a)     hvor  xT og a  er kendt
 


Svar #9
10. november 2013 af nelarsen (Slettet)

Ok, tak, nu forstår jeg det. Jeg kan ikke se det konkrete punkt hvor min parabel skærer y-aksen på min graf, men jeg ved den er positiv, og det er også alt hvad jeg skal bruge. Men hvordan finder jeg tangenthældningen, det er ikke et begreb jeg har håndteret før. Hvordan ved man om tangethældningen er positiv eller negativ.


Brugbart svar (1)

Svar #10
10. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9 

Hvis toppunktets x-koordinat er negativ, xT < 0 , har a og b samme fortegn.

Hvis toppunktets x-koordinat er positiv, xT > 0 , har a og b modsat fortegn.


Svar #11
10. november 2013 af nelarsen (Slettet)

Tak, det var nogle gode regler! :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. november 2013 af LarsJensen0 (Slettet)

Hej,

reglerne er også nævnt i den fri og gratis matematikbog man kan hente på http://studienoter.dk/Matematik/Noter/GymnasieMatematik.pdf se side 42

I øvrigt en god bog når man er blevet lidt over gymnasiealderen og lige skal have noget genopfrisket.

Hilsen Lars


Skriv et svar til: At bestemme fortegn for b og c hos parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.