Fysik

Bølger- fysik

17. november 2013 af nani1596 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey er gået i stå i denne opgave, er der nogen der kan hjælpe? og er det rigtig det jeg har gjort ?? :)

Gult lys fra en natriumlampe sendes gennem et gitter med 300 ridser pr. mm. Det gule lys fra natriumlampen har bølelængden lampda=589 nm 

A. beregn gitterkonstanten i nm

d = 1/300mm = 0.00333

B. bestem antallet af ordener i interferensmønstret bag gitteret 

d/lampda = 0.00333*10^6/598nm= 5.568

C.beregn den største afbøjningsvinkel bag gitteret 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2013 af mathon

   a)
            d = (1 mm) / 300 = 0,00333333 mm = 3333,33 nm


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. november 2013 af mathon

b)
            nmax  ≤ d/λ


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. november 2013 af peter lind

A. Du angiver ikke enhed på d.

B. Gitterligningen siger d*sin(un) = n*λ  hvor n er ordenen, som er et naturligt tal.Isolerer du sinusfunktionen får du sin(un) = nλ/d for at den skal have en løsning skal højre side højst være 1. Du skal altså finde det største hele tal som giver at højre side højsr 1.

C. Du skal beregne afbøjningsvinklen for denne orden


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. november 2013 af mathon

c)
            φmax = sin-1((nmax • λ) / d)


Svar #5
18. november 2013 af nani1596 (Slettet)

Tusind tak begge to :)


Skriv et svar til: Bølger- fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.