Matematik

Beregn mængden af det med x mærkede stykke (geometri)

21. november 2013 af denise94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er helt bar bund med min matematik aflevering.. så har endnu et spørgsmål!

Håber virkelig nogen kan hjælpe da jeg er så ringe til dette... Det er opgave 6/sidste opgave i linket nedenfor: 

https://intra.tietgen.dk/afduv/hhx/Flles%20UVmaterialer%20hhx/LAERERE/tian/MatB_09/Arbejdsark%20i%20geometri.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Tegningen viser to ensvinklede, retvinklede trekanter. Benyt, at forholdet mellem ensliggende sider i ensvinklede trekanter er konstant. Benyt også Pythagoras.


Svar #2
21. november 2013 af denise94 (Slettet)

Hvordan skal dette gøres? kan du evt. skrive en slags formel eller hvilken rækkefølge og hvordan jeg skal gøre det? Jeg er nemlig ret ringe til matematik.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Som nævnt i den anden tråd er trekanterne ABE og ACD ensvinklede og også retvinklede. De to sider AB og AC er ensliggende, og deres sidelængder er kendt eller lette at beregne. Benyt dem til at bestemme skalaforholdet.

Benyt Pythagoras i trekant ABE til at bestemme hypotenusen AE ud fra de to kateter AB og BE.

Benyt så det kendte skalaforhold til at bestemme hypotenusen AD i den store trekant ACD. Stykket x er da

x = |AD| - |AE|


Svar #4
21. november 2013 af denise94 (Slettet)

dvs at jeg skal starte med at regne hypotenusen ud  i ABE ved at bruge pythagaros. 

Således: 45^2 + 28^2 = 2809 men jeg syntes da at det er et rimeligt stort tal for hypotenusen? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo kvadratet på hypotenusens længde.

Pythagoras:     a2 + b2 = c2 .


Svar #6
21. november 2013 af denise94 (Slettet)

Hvilke tal er det så jeg skal benytte i pythagaros for at få det rigtige længde?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man benytter a = 45 , b = 28 og beregner så c ved at benytte Pythagoras. Din beregning er korrekt, men du skal beregne c ud fra c2 = 2809 .


Svar #8
21. november 2013 af denise94 (Slettet)

Men forstår ikke helt hvad du mener med at beregne c ud fra c2 ? hvordan gøre man dette? 

Undskyld jeg er lidt besværligt, men som sagt.. er ret ringe til matematik... 


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Når c2 = 2809 , finder man jo c = √2809 .

Kender man kvadratet på et tal, finder man tallet selv ved at uddrage kvadratroden.


Svar #10
21. november 2013 af denise94 (Slettet)

arhhh, nu forstår jeg. 

Så c = 53 ? vil det så sige at AE = 53 

så nu skal jeg finde AD, og det gør jeg vel også med pythagaros. Men når jeg så skal finde AD, altså hypotenusen, i den store trekant skal jeg så ligge 45 og 28 sammen og så bruge pythagaros?

Så det ser sådan her ud: 53+ 73= √2955 = 54,35 så AD = 54,35

eller er jeg helt forkert på den? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er korrekt, at |AE| = 53.

Det du derefter beskriver er ikke korrekt.

Bestem skalaforholdet mellem de to trekanter og benyt så fremgangsmåden beskrevet i #3.


Svar #12
21. november 2013 af denise94 (Slettet)

Har lige nogle spørgsmål igen igen... 

Da det jeg beskrev før var ukorrekt, hvad skal jeg så benytte i pythagaros? 

& hvordan bestemmer jeg skalaforholdet?


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man behøver ikke at benytte Pythagoras igen.

Det er forklaret i #3, hvorledes skalaforholdet bestemmes. Skalaforholdet er forholdet

|AC| / |AB| = (45+28) / 45

Benyt så skalaforholdet til at beregne |AD| og beregn så x til sidst.


Svar #14
21. november 2013 af denise94 (Slettet)

Når jeg regner |AC| / |AB| = (45+28) / 45 får jeg det til = 1,62 

passer det? Når jeg så siger

 x = |AD| - |AE|  = 1,62 - 53 = 51,37


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Skalaforholdet er 73/45 (man regner eksakt).

Det sidste du laver er forkert.

Hypotenusen AD i den store trekant er så (73/45) gange længere end hypotenusen AE i den lille trekant, så

|AD| = (73/45)·|AE| = (73/45)·53 , så

x = |AD| - |AE| = (28/45)·53


Svar #16
21. november 2013 af denise94 (Slettet)

aaaarhh tusinde tak! 

så det endelig svar giver altså x = 32,97 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det eksakte svar er givet i #15.

x = (28/45)·53 = 32 44/45 .

Hvis du endelig skal angive en tilnærmet talværdi, skal du afrunde korrekt

x ≈ 32,98 .


Skriv et svar til: Beregn mængden af det med x mærkede stykke (geometri)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.