Matematik

Værdi a b hvor parabel og ret linje har fælles punkt

23. november 2013 af Fallap (Slettet) - Niveau: B-niveau

 En parabel har ligningen y = 0,5x^2-0,5x-3

 og en ret linje har ligningen x =1,5x + b . 

a) Bestem den værdi af b, hvor parablen og linjen har netop et fælles punkt.

Jeg har forsøgt med at finde diskriminanten, og kom frem til:

d>0 når b>-1,25

d=0 når b = -1,25

d<0 når b<-1,25

Men ja, er lidt på herrens mark.

På forhånd mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2013 af peter lind

Linjens ligning er formodentlig y =1,5x +n

Der er kun et fælles punkt, hvis diskriminanten er 0


Svar #2
23. november 2013 af Fallap (Slettet)

Men hvordan skal jeg gøre for at løse den? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2013 af peter lind

Diskriminanten skal være 0. Det har du i #0 angivet hvornår den er.


Svar #4
23. november 2013 af Fallap (Slettet)

Jo, men når b = -1,25 så skærer de to steder på grafen


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2013 af peter lind

Så har du regnet forkert eller din graf er forkert


Svar #6
23. november 2013 af Fallap (Slettet)

Jamen hvordan skal jeg så gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2013 af peter lind

Prøv at find fejlen. Du kan evt. på grafen se hvor meget linjen ska hæves eller sænkes for at den tangere grafen. Det kan være en hjælp til at kontrollere dine beregninger


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. februar 2014 af lindholt31 (Slettet)

Når der kun er et skæringspunkt, er diskriminanten lig 0. 

udregn først:

0,5x2-0,5x-3 = 1,5x+b <=>

0,5x2-2x-3-b = 0 

Diskriminanten er -22-4*0,5*3+b  = 0 <=>

Så kan b kun være -5     


Skriv et svar til: Værdi a b hvor parabel og ret linje har fælles punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.