Fysik

Varmeenergi

23. november 2013 af overkontroversiel - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen

Vi har lavet et forsøg, hvor vi dypper et 100 grader varmt lod af ukendt materialened i noget vand som er 5 grader varmere end stuetemperaturen. Ligeledes gør vi det samme med noget vand som 5 grader koldere end stuetemperaturen. Ud af det får vi to forskellige specifikke varmekapacitet for det ukendte lod. Bemærk at vi antager at vandet og lodet, samt vores kloriemeter er et isoleret system.

Når vandets temperatur er højere end stuetemperaturen (5 grader celcius) så får vi en værdi som er højere end når vandets temperatur er mindre end stuetemperaturen. Men hvorfor?

Jeg tænker det har noget med omgivelserne at gøre. Men jeg kan ikke forklare hvorfor og hvorledes.  


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. november 2013 af peter lind

Det skyldes varmeudveksling med omgivelserne. Hvis temperaturen er under omgivelserne modtager systemet varmeenergi fra omgivelserne. Hvis temperaturen er over omgivelserne afgives varmenergi til omgivelserne. I et forsøg som dette bør man derfor starte med temperaturer under omgivelsernes temperatur. Så kan man håbe at der afgives nogenlunde lige så meget varmeenergi, som der modtages.


Svar #2
23. november 2013 af overkontroversiel

Hvad mener du med din sidste sætning? At der afgives ligeså meget varmeenergi, som der modtages. 

Den forstod jeg ikke. Hvis omgivelsernes temperatur er højere, så vil både omgivelserne og lodet opvarme vandet. Vil man derved ikke få et for højt spec. varmkapacitets værdi af lodet end tabelværdien?

Ellers stor ros for din meget pædagogiske forklaring!


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. november 2013 af peter lind

Du starter med lavere temperatur end omgivelserne, hvorfor systemet modtager varmeenergi fra omgivelserne. Du ender med temperaturer over omgivelserne, så der er i en periode afgivet varmeenergi fra omgivelserne. Det kan man så håbe nogenlunde går ud med hinanden


Svar #4
23. november 2013 af overkontroversiel

Aha. Nu kan jeg se det for mig. Tusind tak Peter Lind. 

- Et sidste spørgsmål:

Så dvs. at det både kan være over og under tabelværdien, den værdi man selv opnår gennem et forsøg, altså den er afhængig af omstændighederne. Eftersom du siger, at man kan håbe: så nogle gange vil man få en højere værdi og andre en mindre værdi?


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. november 2013 af peter lind

ja


Svar #6
23. november 2013 af overkontroversiel

Tak og fortsat god aften!


Skriv et svar til: Varmeenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.