Matematik

Differentialregning

28. november 2013 af IdaJensen92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-)

Jeg har en opgave jeg virkelig ikke ved hvordan jeg skal lave. Jeg håber der er nogen der kan hjælpe :-)
"Materialet til en beholder er meget kostbart. Beholderen skal være en lodretstillet cylinder uden låg. Den skal kunne rumme 10m3

a) Hvad skal radius i grundfladen og højden være for at overfladearealet er så lille som muligt? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2013 af Snick (Slettet)

Anvend 

Vrumfang = π · r2 · h

Okrumme overfladeareal = 2 · π · r · h

AAreal af bund/cirkel = π · r2

Samlet areal = 2 · π · r · h + π · r2

Benyt at du kender rumfanget (10 m3). Det kan du benytte til at isolere h

Spoerg efter mere vejledning

Mvh Snick


Svar #2
28. november 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

Men hvis jeg ikke kender radius er det jo svært at bruge disse formler. Er der ikke en måde at finde radius og højde? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Da rumfanget skal have en fast værdi, her V = 10m3 , isolerer man h af

 V = π·r2·h = 10 

og indsætter det i udtrykket for overfladearealet O, og så finder man minimum for funktionen O(r).


Svar #4
28. november 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

Jeg ved godt jeg lyder besværlig, men jeg forstår ikke detm med at isolere h og det med at finde minimum for funk. O(r) :-)


Svar #5
28. november 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

Får jeg så bagefter og ved at isolere h af formlen for V:

h = V/π*r? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man finder så

h = 10/(π·r2)

der så indsættes i udtrykket for overfladearealet:

O(r) = 2πr·h + πr2 = 20/r + πr2 

Man differentierer nu O(r) og løser så ligningen O '(r) = 0 .


Svar #7
28. november 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

Arrrh - Har jeg så fundet radius ud af det? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man finder den eller de værdier af radius, hvor funktionen O(r) har lokalt ekstremum. Man skal så undersøge, om der er tale om minimum eller maksimum.


Svar #9
29. november 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

Nu har jeg prøvet. Ser dette rigtigt ud:
V = π·r2·h = 10 
Derefter isolerer man h af formlen for V:
h = V/π*r2
h = 10/π·r2, som så indsættes i udtrykket for overfladearealet, og vi får da overfladearealet som funktion af radius i endefladen:
OA(r) = 2*π*r*h +π*r2 = 20)/r+π*r2
Derefter differentierer man: 
OA'(r) = 40/r + π*r, da OA'(r) = 0 dvs. ((40)/(r)) + π*r = 0 
Ved løsning af ligningen OA'(r) = 0 får vi at der kun er en løsning, nemlig: 
r=root(10)/(2*π)),3) = r=1.16754
h=10/π*1.167542 = h=2.33511


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, det er ikke rigtigt. Du har ikke differentieret korrekt. Det du skriver i ligningerne hænger heller ikke sammen med udtrykket for løsningen. 


Svar #11
29. november 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

Hvad med nu?:

V = π·r2·h = 10 
Derefter isolerer man h af formlen for V:
h = ((V)/(π*r^(2)))
h = ((10)/(π·r^(2))), som så indsættes i udtrykket for overfladearealet, og vi får da overfladearealet som funktion af radius i endefladen:
OA = 2 *π * r * ((10)/(π * r^(2))) + 2 * π * r^(2) = 2 * 10 * r^(-1) + 2 * π * r^(2)
Her er en funktion der angiver overfladearealet:
OA(r) = 2 * 10 * r^(-1) + 2 * π * r^(2)
Så differentierer man funktionen: 
OA'(r) = -2 * 10 * r^(-2) + 4 * π * r
Ved løsning af ligningen OA'(r) = 0 får vi at der kun er en løsning, nemlig: 
r=root(((10)/(2*π)),3) = r=1.16754
h=((10)/(π*(1.16754)^(2))) = h=2.33511


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nu har du ændret udtrykket for overfladearealet til noget, der ikke er korrekt. Du brugte det korrekte udtryk i #9, du havde bare ikke differentieret det korrekt. Benyt udtrykket i #6.


Svar #13
29. november 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

I min matematikbog står der bare dette bevis som løsning. 
Men selvom jeg bruger den ene eller den anden metode, får jeg vel stadig det samme resultat, da det mere er for at tjekke om der kun er en løsning vha. OA'(r) = 0? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Når du differentierer forkert, eller laver om på funktionen midt i opgaven, er det ikke længere denne opgave, du løser.


Svar #15
29. november 2013 af IdaJensen92 (Slettet)

Man kan bruge begge formler. Grunden til at jeg bruger den anden er fordi i din indgår der to forskellige variabler r og h, og da det er svært at klare, har jeg prøvet at komme ned på én variabel. Passer det ikke? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det er jo ikke rigtigt, hvad du skriver. I #6 har jeg givet udtrykket for O(r) , hvor h ikke indgår

O(r) = 20/r + πr2 .

Det var også det udtryk, du benyttede i #9, men du differentierede det forkert og fandet derved ikke den korrekte løsning til O '(r) = 0.

I #11 bruger du et forkert udtryk

O(r) = 2·10/r + 2π·r2 .

Du differentierer det korrekt, men da udtrykket er forkert, fører det heller ikke til den korrekte løsning.

Man har

O(r) = 20/r + πr2 ,

hvoraf

O '(r) = -20/r2 + 2πr ,

og ligningen O '(r) = 0  bliver da til πr3 = 10  med løsningen

r = (π/10)1/3 

Det ses, at O '(r) < 0 for r < (π/10)1/3 , og O '(r) > 0 for r > (π/10)1/3 , så O(r) har lokalt minimum for r = (π/10)1/3 .

Da 

h = 10/(π·r2) , er

πr2·h = 10 ,

og det er da klart, at for den minimale løsning r = (π/10)1/3 er h = r .


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.