Matematik

Beregn sidelængder

01. december 2013 af CamillaAagedal (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle. Jeg har søgt og forsøgt i lang tid på at få løst denne opgave, og jeg er ved at blive rimelig stresset, da det er en temaopgave, jeg skal aflevere i morgen. Jeg ved ikke hvad jeg gør forkert, men jeg kan i hvert fald ikke få det til at passe. Jeg ligger et billede hvor opgaven er på i en vedhæftet fil, så I kan kigge på den. 
Det jeg gerne vil have i skal kigge på først er den største trekant. Jeg har ikke nogen par, og jeg kender ikke alle sider. Så jeg er ret sikker på, at jeg skal finde vinkel C først, men jeg kan ikke lige få det til at passe... 
Mange tak på forhånd. 

Vedhæftet fil: ensvinklede trekanter.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2013 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2013 af peter lind

I trekant CA1B1 brug cosinusrelationerne til at finde a1. Dernæst kan du finde C for eks. ved brug af cosinusrelationerne. I trekant ABC brug at summen af vinklerne i en trekant er 180º til at finde den sidste vinkel. Dernæst kan du bruge sinusrelationerne til at finde de manglende sider


Svar #3
01. december 2013 af CamillaAagedal (Slettet)

Mange tak, men er det er det så korrekt, hvis jeg bruger forstørrelsesfaktoren til at finde siderne? Men det kan jeg selvfølgelig ikke med a1 og a. Jeg kan bare ikke se, hvordan jeg skal bruge cosinusrelationerne? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kender skalaforholdet mellem de to trekanter ud fra |AB| og |A1B1| .

I trekant CA1B1 kan man benytte sinusrelationerne til at finde vinkel C, idet det bemærkes, at vinkel C er mindre end vinkel B1, da den ligger over for en mindre side. Når vinkel C er bestemt, kender man også vinkel A1, og man kan så benytte en cosinusrelation til at bestemme siden a1 . Herefter findes a og b ved at benytte skalaforholdet.


Svar #5
01. december 2013 af CamillaAagedal (Slettet)

#4 
Men hvordan kommer sætningen så til at se ud, når jeg skal bruge sinusrelationerne til at finde vinkel C? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så har man

sin(B1) / |CA1| = sin(C) / |A1B1| ,

hvoraf

sin(C) = sin(B1) · |A1B1| / |CA1| = sin(40º) · 2,7 / 3,2


Svar #7
01. december 2013 af CamillaAagedal (Slettet)

Kan det passe jeg skal finde højden? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det er ikke nødvendigt. Benyt fremgangsmåden beskrevet i #4.


Svar #9
01. december 2013 af CamillaAagedal (Slettet)

sin(40°) * 2,7 / 3,2 = 0,54? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er korrekt beregnet og afrundet til 2 dec.


Svar #11
01. december 2013 af CamillaAagedal (Slettet)

#10 
0,54 det er vel ikke vinklen? - Jeg er vildt dårlig til det her, men der må da skulle gøres mere, som jeg bare ikke lige kan forstå... 


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, det er jo sin(C), der beregnes.


Svar #13
01. december 2013 af CamillaAagedal (Slettet)

#12
Ja.. det er også rigtigt. 
Men det vil sige, jeg nu kan beregne A1 med sin(C)? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, du skal jo først beregne selve vinklen C, før man kan benytte trekantens vinkelsum til at beregne vinkel A1.

C = sin-1(sin(C))


Svar #15
01. december 2013 af CamillaAagedal (Slettet)

Nåe ja for pokker. Mange tusind tak for det!


Skriv et svar til: Beregn sidelængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.