Matematik

Bestemme samtlige andengradspolynomier

02. december 2013 af JensHansen9 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg skal i denne opgave bestemme samtlige andengradspolynomier, der er løsning til differentialligningen og forstår ikke helt hvordan man gør det - hvordan er fremgangsmåden?  Har lavet den første delopgave og fået at ligningen for tangenten er y = 3x-2.

Opgaven er vedhæftet

På forhånd tak for svar

:-)

Vedhæftet fil: Opgave 318 matematik.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
02. december 2013 af peter lind

Sæt y = a*x2+bx+c

Find y'

sæt de fundne y og y' ind i differentialligningen. Det giver en ligning til bestemmelse af a, b og c


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2013 af mathon


                   x(2y ' - x) = 2y

           for          2y = 2ax2+2bx+2c

                         2y ' = 4ax+2b
       har du
                   x(4ax+2b - x) = 2ax2+2bx+2c

                   4ax2+2bx - x2 = 2ax2+2bx+2c

                   2ax2- x2 - 2c = 0

                   (2a-1)x2 - 2c = 0

dvs
        alle andengradspilynomier
        på formen

        y = ax2 + c = 0

                  


Svar #3
02. december 2013 af JensHansen9 (Slettet)

#2

Har jeg faktisk også fået det til i min udregning men facit i bogen siger f(x)=1/2x^2+bx    

Er det fordi at det må gælde at a= 1/2 og c=0 eller?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2013 af mathon


 


                   x(2y ' - x) = 2y

           for          2y = 2ax2+2bx+2c

                         2y ' = 4ax+2b
       har du
                   x(4ax+2b - x) = 2ax2+2bx+2c

                   4ax2+2bx - x2 = 2ax2+2bx+2c

                   2ax2- x2 - 2c = 0

                   (2a-1)x2 - 2c = 0

dvs
        alle andengradspolynomier
        på formen

                    ax2 + c

                  

      

                  

                               


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2013 af peter lind

ligningen skal holde for alle x, hvis polynomiet skal være løsning til differentialligningen. Det gælder kun hvis c = 0 og 2a-1 = 0 <=> a = ½. Løsningeren er derfor

y =½x2+bx, hvor b kan være hvad som helst. Facit i bogen er altså korrekt


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2013 af mathon


Skriv et svar til: Bestemme samtlige andengradspolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.