Matematik

Vektorer

02. december 2013 af Niclasmathias (Slettet) - Niveau: A-niveau

en linje L har ligningen

l: y = -2x+3

en linie m går gennem punktet (1,1)

Bestem ligningen for linien m

er der nogen der kan lave udregningen så den går op. 

som jeg kan se, mener jeg at ligningen skal give y = 0,5x+0,5


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er mange linier, der går gennem punktet (1,1). Der må være flere oplysninger om m?


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

En hvilken som helst linje kan gå gennem (1,1) med mindre der skal være en relation mellem m og l.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2013 af peter lind

En linje kan ikke bestemmes alene ud fra et punkt


Svar #4
02. december 2013 af Niclasmathias (Slettet)

undskyld jeg skrev forkert

en linje L har ligningen

l: y = -2x+3

en linie m går gennem punktet (1,1) og står vinkelret på L

Bestem ligningen for linien m


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så er dit resultat korrekt.


Svar #6
02. december 2013 af Niclasmathias (Slettet)

Jeg kan kun få det til at gå op når jeg logisk tager ligningen i hovedet, men når jeg skriver det ned, så kan jeg ikke få den til at give 0,5x+0,5 

kan du måske hjælpe med at lave selve mellemregningen? :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Linien L har hældningskoefficienten -2. Linien m, der skal stå vinkelret på linien L, skal derfor have hældningskoefficient 1/2 , da produktet af de to liniers hældningskoefficienter skal være -1.

Find så konstanten b af y = (1/2)x + b , med punktet (1,1) .


Svar #8
02. december 2013 af Niclasmathias (Slettet)

mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. december 2013 af PeterValberg

Omskrives ligningen for l til normalform:    2x + y - 3 = 0
kan koordinaterne for en normalvektor aflæses som koefficienterne til x og y

nl = [2;1]

da linjen m skal være ortogonal på l, kan tværvektoren til en normalvektor for l
bruges som en normalvektor for m

nm = ^nl = [-1;2]

Indsæt koordinaterne for denne nrmalvektor og for det kendte punkt i linjens ligning:

m:   a(x - x0) + b(y - y0) = 0

hvor: a og b er normalvektorens koordinater
         x0 og y0 er koordinaterne for det kendte punkt

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.