Fysik
Fysik-opgave - acceleration
10. november 2005 af
Anna18 (Slettet)
Hej
Jeg har en opgave som jeg ikke helt forstår. Den lyder således:
Grafen visser farten v som funktion af tiden t i de første 3 sekunder af et 100 meter løb.
(Grafen er tiltagende - ligner halvdelen af et skråt kast)
a) Hvor stor er accelerationen i det øjeblik hvor farten er 4,0 m/s.
- her har jeg aflæst hældningen for tangenten gennem y=4 til: a=1 m/s^2
b) Vis, at accelerationen afhænger lineært af hastigheden. Bestem løberens maksimale fart under løbet.
Hvad menes der med dette spørgsmål? - Tror nemlig ikke rigtig jeg forstår det.
c) Beren en tilnærmet værdi for tiden for de 100 meter.
Hvordan regner jeg dette?
Med venlig hilsen
Anna
Jeg har en opgave som jeg ikke helt forstår. Den lyder således:
Grafen visser farten v som funktion af tiden t i de første 3 sekunder af et 100 meter løb.
(Grafen er tiltagende - ligner halvdelen af et skråt kast)
a) Hvor stor er accelerationen i det øjeblik hvor farten er 4,0 m/s.
- her har jeg aflæst hældningen for tangenten gennem y=4 til: a=1 m/s^2
b) Vis, at accelerationen afhænger lineært af hastigheden. Bestem løberens maksimale fart under løbet.
Hvad menes der med dette spørgsmål? - Tror nemlig ikke rigtig jeg forstår det.
c) Beren en tilnærmet værdi for tiden for de 100 meter.
Hvordan regner jeg dette?
Med venlig hilsen
Anna
Svar #2
13. november 2005 af Epsilon (Slettet)
ad a)
Korrekt; du mener, at du har aflæst tangenthældningen i punktet
(t_0, 4,0),
for et tidspunkt t_0, på (t,v)-grafen; t_0 kender jeg af indlysende grunde ikke.
ad b)
Aflæs en række sammenhørende værdier af fart v og acceleration a til forskellige tidspunkter. Umiddelbart vil jeg mene, at man bør vælge mindst 10 punkter repræsentativt, dvs. jævnt fordelt på grafen. Vær især omhyggelig med bestemmelse af tangenthældningerne.
Dernæst laves en lineær regression på datasættet (v,a) med henblik på at eftervise, at a afhænger lineært af v.
ad c)
Bemærk, at man skal bestemme en tilnærmet værdi for tiden for de 100-meter. Heri ligger implicit, at der skal inddrages vurderinger. En fysiker ville i første omgang foretage en numerisk integration for at fastlægge den tilbagelagte strækning i tidsrummet [0;3]. Dernæst må man ud fra grafen bedømme, hvordan farten i den resterende del af løbet med rimelighed kan vurderes.
//Epsilon
Korrekt; du mener, at du har aflæst tangenthældningen i punktet
(t_0, 4,0),
for et tidspunkt t_0, på (t,v)-grafen; t_0 kender jeg af indlysende grunde ikke.
ad b)
Aflæs en række sammenhørende værdier af fart v og acceleration a til forskellige tidspunkter. Umiddelbart vil jeg mene, at man bør vælge mindst 10 punkter repræsentativt, dvs. jævnt fordelt på grafen. Vær især omhyggelig med bestemmelse af tangenthældningerne.
Dernæst laves en lineær regression på datasættet (v,a) med henblik på at eftervise, at a afhænger lineært af v.
ad c)
Bemærk, at man skal bestemme en tilnærmet værdi for tiden for de 100-meter. Heri ligger implicit, at der skal inddrages vurderinger. En fysiker ville i første omgang foretage en numerisk integration for at fastlægge den tilbagelagte strækning i tidsrummet [0;3]. Dernæst må man ud fra grafen bedømme, hvordan farten i den resterende del af løbet med rimelighed kan vurderes.
//Epsilon
Skriv et svar til: Fysik-opgave - acceleration
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
