Matematik

Ligning

04. december 2013 af 123jose456 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej, jeg er igang med en matematikaflevering, men der er en opgave jeg ikke kan finde svar på. 

Håber at der er nogle kloge hoveder der kan hjælpe! 

her er opgaven: 

I et rektangel er bredden x cm og længden 6cm større. 
arealet er 187cm2 
Opstil en ligning der viser dette. Løs der efter ligningen og bestem rektanglets bredde og længde. 

Efter min viden burde ligningen se så ledes ud:

x*x+ 6 = 187cm2
 

men havd så? eller er jeg helt forkert på den? 

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

du mangler lige paranteserne 187=x*(x+6)
Når du løser den ka du gange ind i parantesen og løse somen anden grads ligning.

Svar #2
04. december 2013 af 123jose456 (Slettet)

MANGE TAK, men hvordan kommer jeg så vidre? og hvad giver løsningen? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

At gange ind i paranteserne betyder at du gange ind i hvert led af parantesen, så der står: 187=x*(x+6) <=> 187=x*x+x*6

du kan rykke 187 over til den anden side så der står : x^2+6x-187=0 (andengradsligning)

Du aflæser a=1, b=6 og c=-187 (vær opmærksom på at det er -187 og ikke 187)

Ligningen  løses nu vha. deskriminanten d givet ved d= b^2-4ac=6^2-4*1*(-187)= 784

Da d>0 har ligningen to løsninger x1 og x2 :

x1= (-b+d^0.5)/2a = (-6+28)/2*1=11

x2= (-b-d^0.5)/2a = (-6-28)/2*1=-17

---

af den første kan du se at bredden x=11 og længden= x+6=11+6=17

Den anden løsning kan ikke bruges da x repræsenterer en længde, som ikke kan være negativ. :)


Svar #4
04. december 2013 af 123jose456 (Slettet)

super tak, men hvad gør jeg med med 187cm^2  ?  eller må det ianden gerne fjernes? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Det 187cm^2 er bare arealet og det har du nu brugt til at finde længden og bredden.

I anden skal du lade være. det hænger sammen med at arealet A er givet ved længden*bredde

da længden er i cm og bredden er i cm står der cm*cm= cm^2.

Hvis du vil gøre dit svar helt korrekt at længden x=11cm og bredden er 17cm

Du kan tjekke efter om resultatet passer: A=187cm^2=11cm*17cm=11*17*cm*cm=187 cm^2


Svar #6
04. december 2013 af 123jose456 (Slettet)

ok fedt :-) Mange mange tak for hjælpen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Det var så lidt. :)


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.