Matematik

Tangenter

05. december 2013 af XX88XX (Slettet) - Niveau: B-niveau
En funktion f har forskrift f(x)=x^3+3x^2-x-3
A) bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (X0,f(x0)), i det x0 er den mindste rod for f.
En linie l har ligningen y=-3x+b, hvor b er en konstant.
B) bestem konstanten b, så linien l går i gennem den største rod for f.
C) bestem konstanten b, så linien l bliver tangent til grafen for f.
Kan i hjælpe med denne meget svære opgave??

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

A) Start med at løse ligningen f(x) = 0 og sæt x0 til den mindste af rødderne. Beregn så f '(x0) og indsæt i tangentligningen.

Spørgsmål B) er dårligt formuleret: en linie kan ikke gå gennem en rod. Meningen er måske den, at hvis x1 er den st8rste af rødderne for f(x), da skal linien gå gennem punktet (x1,0).

I C) skal man finde en tangent til grafen for f(x) med samme hældning som linien l, dvs man skal løse ligningen

f '(x) = -3 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2013 af peter lind

Du skal finde rødderne i polynomiet. Det kan gøres ved brug af et CAS værktøj. En anden mulighed er at gætte. Hvis der er en heltallig løsning skal den gå op i konstantleddet 3


Svar #3
05. december 2013 af XX88XX (Slettet)

Er det korrekt at opgave a giver rødderne 1,-3,-1 og skal jeg så differentiere F'(-3) og indsætte?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Rødderne er korrekt fundet. Man skal differentiere f(x), så man finder forskriften for f '(x) og kan så beregne
f '(-3).


Svar #5
05. december 2013 af XX88XX (Slettet)

Giver a) differentieret 3x^2 +6x ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, ikke helt. Du mangler et led. Differentier hvert led i funktionen.


Svar #7
05. december 2013 af XX88XX (Slettet)

Mangler jeg x?

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du mangler i hvert fald at differentiere leddet -x .


Svar #9
05. december 2013 af XX88XX (Slettet)

Er det ikke lig 0?

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej. Benyt de differentiationsregler, du fik i din anden tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1417478#1417484


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. december 2013 af mathon

              f(x) = x3 + 3x2 - x1 - 3xo 

              f '(x) = 3 • x3-1  +  3 • (2•x2-1)  -  1•x1-1  - 3 • 0 • x0-1


Skriv et svar til: Tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.