Kemi
syre/basetitrering
12. november 2005 af
axell (Slettet)
Jeg sidder med følgende beregninger vedr. titrering af eddike med naoh. Eddiken skulle indeholde 4,8 % eddikesyre:
Jeg bruger 2 ml eddike.
NH3+H2O -> NH4++OH-
natriumhydroxid:
n=c*v => 0,100 mol/L * 0,0161L=0,00161 mol
c=n/v => 0,00161 mol/0,002L = 0,805 M
m=n/M => 0,805M * (molarmasse for NaOH = 40,01g/mol) = 32,21 g
procent: 32,21 g/2 ml * 100 = 1610,5 %
Det resultat er jo helt ude. Hvad regner jeg forkert?
Jeg bruger 2 ml eddike.
NH3+H2O -> NH4++OH-
natriumhydroxid:
n=c*v => 0,100 mol/L * 0,0161L=0,00161 mol
c=n/v => 0,00161 mol/0,002L = 0,805 M
m=n/M => 0,805M * (molarmasse for NaOH = 40,01g/mol) = 32,21 g
procent: 32,21 g/2 ml * 100 = 1610,5 %
Det resultat er jo helt ude. Hvad regner jeg forkert?
Svar #1
12. november 2005 af axell (Slettet)
Hovsa! reaktionsskemaet ser sådan ud:
CH3COOH+OH- -> CH3COO- + H2O
CH3COOH+OH- -> CH3COO- + H2O
Svar #2
12. november 2005 af IBM (Slettet)
Du indser korrekt, at der ved ækvivalens må gælde, at n(OH-,forbrugt)=n(CH3COOH,opløsning), og du beregner korrekt n(OH-,forbrugt) til 0,00161mol.
Herefter bestemmer du koncentrationen af CH3COOH, hvilket ikke er nødvendigt.
Du kan nemt bestemme massen af CH3COOH i de 2mL, idet du har stofmængden af CH3COOH i de 2mL.:
m(CH3COOH,opløsning) =
n(CH3COOH,opløsning)*M(CH3COOH) =
0,00161mol*60,1g/mol = 0,096...g
Densiteten af CH3COOH sættes lig med vands, hvorfor masseprocenten af CH3COOH i eddiken må være:
(0,096...g/2g) * 100% = 4,8%
Herefter bestemmer du koncentrationen af CH3COOH, hvilket ikke er nødvendigt.
Du kan nemt bestemme massen af CH3COOH i de 2mL, idet du har stofmængden af CH3COOH i de 2mL.:
m(CH3COOH,opløsning) =
n(CH3COOH,opløsning)*M(CH3COOH) =
0,00161mol*60,1g/mol = 0,096...g
Densiteten af CH3COOH sættes lig med vands, hvorfor masseprocenten af CH3COOH i eddiken må være:
(0,096...g/2g) * 100% = 4,8%
Svar #3
12. november 2005 af axell (Slettet)
Det ser jo nydeligt ud. Jeg ved heller ikke hvad jeg har tænkt på mht at finde NaOH molarmasse.
Jeg er dog ikke helt stiv i det der med densiteten. Er det bare at gange fx. de 2 gram med densiteten
2 g * 1
eller som i min næste opgave
2 g * 0,91 (ammoniak)
Jeg er dog ikke helt stiv i det der med densiteten. Er det bare at gange fx. de 2 gram med densiteten
2 g * 1
eller som i min næste opgave
2 g * 0,91 (ammoniak)
Skriv et svar til: syre/basetitrering
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
