Matematik

Potensvækst

09. december 2013 af Fallap (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa! :)

Jeg sidder med en potensfunktion som lyder:

f(x) = 225225,2252 • x-0,5 

a) Opgaven går herved ud på at finde x, når f(x) er 10000

Jeg har prøvet mig frem en del gange, men får desværre ikke det ønskede resultat.

I følge min Ti89 er resultatet 507,264

b) Hvor mange % skal x være større, før at f(x) bliver 5% mindre? :)

Her tales forresten om dødsfald i forbindelse med kræft f(x)
og x er antal frugt i gram der indtages dagligt, for at sætte tingene lidt i perspektiv :)

Mvh. Philip


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2013 af SuneChr

x- 0,5  =  1 / (√ x)


Svar #2
09. december 2013 af Fallap (Slettet)

Mange tak Sune :) Men kan du uddybe det en lille smule mere? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. december 2013 af Krabasken (Slettet)

a)

225225,2252 • x-0,5 = 10000

x-0,5 = 10000/225225,2252

1/√(x) = 10000/225225,2252

√x = 225225,2252/10000

x = (225225,2252/10000)2 = 507,264


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. december 2013 af Krabasken (Slettet)

For potensudviklinger gælder:

y2/y1 = (x2/x1)a

x2/x1 = (y2/y1)1/a = 0,95-2 = 1,108

x forøges altså med 10,8%

:-)


Svar #5
09. december 2013 af Fallap (Slettet)

Mange tak Krabasken! :)

Men hvordan kan du udregne min opgave, når du ikke har fået mine to koordinater oplyst? Eller tegnede du den selv? :D

Jeg får væksten til 2,777? :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. december 2013 af Krabasken (Slettet)

I b) er det givet, at f(x) skal være 5% mindre

Dvs. at forholdet y2 / y1 skal være 0,95

a kender vi jo

Nu kan vores formel give os FORHOLDET mellem x2 og x1, vha. formlen

y2/y1 = (x2/x1)a

I hele opg. b) spørges der nemlig IKKE om eksakte værdier (som fx. koordinater eller 2,777) - kun om procenter ( = forhold mellem to tal)

:-)


Svar #7
10. december 2013 af Fallap (Slettet)

Mange tak Krabasken! :) Det kan jeg godt se nu.

Men er der så overhovedet nogen grund til at lave de første to mellemregninger?

Hvis man blot kunne sige 0,951/a ? :)

Du skriver at forholdet mellem y2/y1 skal være på 0,95, men hvis jeg udregner y2/y1 så får jeg som sagt 2,777. Jeg kan ikke se hvordan forholdet mellem dem så skulle være på 0,95 ud fra det? 

x1 = 225

x2 = 625

y1 = 15000

y2 = 9000

:)


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. december 2013 af Krabasken (Slettet)

Nok en gang:

I b) er det GIVET, at f(x) nu skal være 5% mindre.

Altså y2/y1 = 0,95

Du skal så finde forholdet mellem de tilsvarende x2 og x1

Dertil benytter du den for potensudviklinger gældende formel

Der er INGEN, der diskuterer værdier mere - det var i a), men i b) er det FORHOLD

Hvis du ikke kan få det til at passe, har du regnet forkert

:-)


Svar #9
10. december 2013 af Fallap (Slettet)

Jojo, men så virker de første to udregninger som sagt overflødige, og kan stadigvæk ikke se hvordan 2,777 skulle give et forhold på 0,95

Har regnet dem fem gange nu med samme resultat :)

Men tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
10. december 2013 af Krabasken (Slettet)

Hvor har du det det 2,777 fra??????????????????????


Svar #11
10. december 2013 af Fallap (Slettet)

x2/x1 = 2,777

og

(x2/x1)1/a = 2,777 :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
10. december 2013 af Krabasken (Slettet)

Hvor har du disse mystiske tal fra

x1 = 225

x2 = 625

y1 = 15000

y2 = 9000

Og hvor har du 2,777 fra ?

De står intet sted i den opgavetakst, du har sende til mig


Svar #13
10. december 2013 af Fallap (Slettet)

Dem skrev jeg oppe i svar #7 :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. december 2013 af Krabasken (Slettet)

Jatak - og hvorfor skrev du dem i svar 7 - hvordan er de overhovedet opstået?


Svar #15
10. december 2013 af Fallap (Slettet)

Jeg tænkte at de var irellevante til at starte med, da jeg ledte efter en metode. 

De fremstod i opgaven (:


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. december 2013 af Krabasken (Slettet)

Det ser ud, som om du i starten har fået opgivet to punkter (som du har hemmeligholdt) - og ud fra disse punkter har du så fundet f(x) ) 225000 * x-0,5

Er det sådan det hænger sammen?


Brugbart svar (1)

Svar #17
10. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det er måske de værdier, der blev benyttet til at fastlægge potensmodellen i #0 ?

Ud fra dem bør man finde sammenhængen

y = 225000·x-1/2 


Svar #18
10. december 2013 af Fallap (Slettet)

Ja det er sandt :)


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. december 2013 af Krabasken (Slettet)

Det var da rart lige at få at vide på dette sene tidspunkt.

Du har åbenbart fået opgivet to punkter som f(x) går igennem, nemlig (225,15000) og (625,9000)

Derud fra skal du så udlede b og a - og -0,5 er rigtigt men b er forkert - prøv igen

----------------------------------------

NÅR DET ER GJORT:

Skal der ikke bruges tal mere - men kun forhold - som jeg har sagt.

Find nu først det rigtige b og brug så min metode (formlen)

:-)


Brugbart svar (1)

Svar #20
10. december 2013 af Krabasken (Slettet)

Nå - så slipper han for at regne selv . . .

:-)


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.