Matematik

Differential regning

10. december 2013 af mehmether (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogle der kan hjælpe med at løse følgende lignin?'

3x^4 -6x^2 + 3 = 0

Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2013 af PeterValberg

Du kan jo prøve at gætte på en løsning, fx x = 1

hvis det er en rod (hvilket det er), så kan du prøve at faktorisere udtrykket
og finde eventuelle yderligere rødder :-)

(du skal gerne ende med, at x = 1 eller x = -1 er løsninger)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
10. december 2013 af mehmether (Slettet)

Skal jeg finde diskriminanten? Tak for svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2013 af PeterValberg

Du kan eventuelt sætte x2 = z

dermed har du andengradsligningen:    3z2 - 6z + 3 = 0

som du kan løse, derefter løses x2 = z for de(n) fundne løsning(er)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
10. december 2013 af mehmether (Slettet)

Måske et dumt spørgsmål, men hvordan faktorisere jeg


Svar #5
10. december 2013 af mehmether (Slettet)

Så, d = b^2 - 4ac = 0, dvs der er en løsning.

-b/2a = 6/6  =1

x = 1 (lidt rodet udregnet sorry)


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. december 2013 af PeterValberg

#4 Idet gættet x = 1 opfylder ligningen, kan du foretage polynomiers division
for at få udtrykket faktoriseret, -altså starter du med følgende:

(3x4 - 6x2 + 3)/(x - 1) = ......... = 3x3 + 3x2 - 3x - 3

i det nye polynomium gætter du endnu en rod, x = 1 opfylder også denne,
hvorefter du dividerer igen:

(3x3 + 3x2 - 3x - 3)/(x - 1) = ........ = 3x2 + 6x + 3

sidstnævnte kan løses som en "almindelig" andengradsligning:

3x2 + 6x + 3 = 0     hvilket giver dobbeltroden x = -1

Det oprindelige polynomium kan nu faktoriseres til:

3(x - 1)(x - 1)(x + 1)(x + 1) = 3(x -1)2·(x +1)2

hvoraf rødderne (løsningerne) kan aflæses til x = -1  ∨  x = 1

men det er lidt "langhåret", det er nemmere, at erkende, at du har en andengradsligning,
hvis du sætter z = x2 som antydet i #3

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Differential regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.