Matematik

Hjælp til Halveringstid

10. december 2013 af JesperSoeby (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg sidder med noget matematik, og jeg kan ikke rigtig komme videre. Det er denne opgave:

Tritium har en halveringstid på 12,3 år. I en flaske vin er tritiumindholdet 3 % af, hvad man normalt vil finde i en flaske, der lige er blevet proppet til. Det antages, at der hverken kan komme tritium atomer ind eller ud af en flaske med prop på. 
Hvor længe har vinen været i flasken?

--------------------------------------------------

I en tråd fra 2007, svarer et medlem:

m = mo*a^t, hvor a = (1/2)^(1/T½) = (1/2)^(1/12,3) = 0,945205 

hvoraf 

m = mo*0,945205^t 

0,945205^t = m/mo 

ln(0,945205)t = ln(m/mo) 

t = ln(m/mo)/ln(0,945205) 

t = ln(0,03*mo/mo)/ln(0,945205)  <---- Jeg forstår ikke det der???

t = ln(0,03)/ln(0,945205)

Resten forstår jeg godt, men jeg forstår ikke hvordan 0.3*mo kommer ind i billedet. Håber at der er nogen, der kan hjælpe :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. december 2013 af peter lind

I opgaven er der givet at der 3% af det normale tilbage altså 3% af m0 = 0,03m0


Svar #2
10. december 2013 af JesperSoeby (Slettet)

Nåååår nu tror jeg, at jeg kan se det. Altså at m = (0.03*m0) ? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. december 2013 af peter lind

ja


Svar #4
10. december 2013 af JesperSoeby (Slettet)

Du skal have mange tak for hjælpen. Fortsat god aften!


Skriv et svar til: Hjælp til Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.