Fysik

Elektriske kredsløb. Spændingsdeling i forstærkere.

13. december 2013 af Zaxio (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Jeg er igang med at læse op til elektiske kredsløb og forstår simpelthen ikke denne opgave, der er vedlagt. Løsningen er også vedlagt, og jeg vil spørge om der er en der kan forklare mig hvordan man kommer frem til det pågældende resultat ( ligningen for Vin givet ved et produkt af Vo)? Jeg er lidt svag med spændingsdeling når det kommer til avancerede kredsløb af flere serie og paralle modstande. På forhånd tak :)..

Vedhæftet fil: Sporgsmaal.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2013 af hesch (Slettet)

Da opamp'en er ideel, må    opamp-   = opamp+  = Vin .

Du antager, at Vin = 1V   ( let at regne med )

Spændingen mellem R3 og R4, U34 , er givet ved:

U34 * R1 / ( R1 + R2 ) = Vin = 1V   =>

U34 = 1V * ( R1 + R2 ) / R1 = 11V .

Strømmen gennem R3, I3, findes ved:

I3 = U34 / R3 = 11V / 1kΩ = 11mA

I21 = U34 / ( R2 + R1 ) = 11V / 11kΩ = 1mA

I4 = I21 + I3 = 12mA

Vo = U34 + I4 * R4 = 11V + 12mA * 10kΩ = 131V

Så forstærkning = Vo / Vin = 131V / 1V = 131.

Det kan beregnes på forskellig vis, men den viste metode er altså "min vej".


Svar #2
13. december 2013 af Zaxio (Slettet)

Okay tusind tak for det hurtige svar :)! Med lidt flere mellemregninger er det til at gribe an


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2013 af hesch (Slettet)

Er det denneher, der driller ?

U34 * R1 / ( R1 + R2 ) = Vin = 1V    =>

U34 = 1V * ( R1 + R2 ) / R1 = 11V .

Der er jo tale om en spændingsdeling mellem R1 og R2:

I12 = U34 / ( R1 + R2 )             ( serieforbindelse )

UR1 = R1 * I12    =>

UR1 = R1 * U34 / ( R1 + R2 )      =>

UR1 = U34 * R1 / ( R1 + R2 )

Har du 3 modstande i serie, kan du f.eks. finde spændingen over R2 ved:

UR2 = U * R2 / ( R1 + R2 + R3 )

Lær det "på rygmarven", det får du glæde af.


Skriv et svar til: Elektriske kredsløb. Spændingsdeling i forstærkere.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.