Samfundsfag

Konsekvenser af USA's magt svækkelse

15. december 2013 af yarakdd (Slettet)

Hej skal diskuter ud fra hvilke konsekvenser en svækkelse af USA magtposition ville føre til. 

Er der nogle som har gode råd?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. december 2013 af DenGenialeProfessor

En konsekvens ville i hvert fald være, at vestlig kultur ikke i lige så høj grad ville blive udbredt hvis USA's position blev svækket.

En helt anden ting er, at vi måske ikke længere ville have en unipolaritet, men at der ville komme multipolaritet. Det kan føre til unødvendige magtkampe for at indtage en rolle som i et bipolart/unipolært system. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. december 2013 af kalimdor

Der er mange som vil argumentere for at en multipolar magtfordeling allerede er en realitet. Inde for det sidste år har vi allerede set talrige eksempler på dette, eksempelvis at Rusland har nægtet af udlevere Edward Snowden til amerikanerne, Kina har oprettet en luftforsvarszone over en lille japansk øgruppe på trods af at amerikanerne støtter Japan og ikke anerkender zonen. Kina har samtidig investeret massivt i Afrika og afrikansk infrastruktur for at positionere sig på de mange ressourcer som i fremtiden skal bruges herunder fødevarer som mange forudsiger bliver det næste store magtparameter da flere lande overbefolkes. Yderligere har både Kina og Indien nu begge fået etableret et stærkt og indtil videre succesfuldt rumprogram hvorved de udfordrer amerikanernes position i rummet. Der er også planer fra kinesisk side om at bryde amerikanernes "monopol" på navigationsteknologi ved at udfordre deres militære og civile systemer, også kaldet "GPS". Det er heller ikke længe siden at der blev snakket om såkaldte "cyperangreb" på amerikanske sikkerhedsservice og virksomheder, fra kinesisk side.

Russerne formåede i sidste måned at få trukket Ukraine ud af det Europæisk samarbejde og de er ved at få etableret et østeuropæisk/asiatisk samarbejde som udfordrer til både EU og USA. 

Så der er mange parametre hvorpå man kan definere "magtposition" og mange af dem er amerikanerne også blevet overhælet på. Økonomisk og militært er der dog stadig ingen som er i stand til at udfordre dem direkte. 


Svar #3
16. december 2013 af yarakdd (Slettet)

Tusinde tak for jeres svar!

For at være helt besværlig, hvilke konsekvenser ville det have for USA udenrigspolitik i Mellemøsten?

De ville selvfølgelig få mindsket deres indflydelse i området, og må stoppe legen som verdens "politibetjent" 

Udover dette, har i så nogle råd?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2013 af DenGenialeProfessor

De interesser som USA har i Mellemøsten er de ikke alene om. Deres formål er at fremme demokrati, og det har hele konventioner (EU,FN,NATO) interesse i at få gennemført, så jeg tror ikke, at der generelt vil være mindre fokus på Mellemøstlige diktaturer såfremt USA's magtposition blev svækket. 

Med det sagt, har man dog set, at USA's magtpositionelle svækkelse igennem de senere år, har betydet at Bush's regerings aktivitiske udenrigspolitik er blevet overtaget af en mindre aktivistisk, mindre absolut undenrigspolitik. Den her artikel er spændende i den sammenhæng. http://www.information.dk/474582


Skriv et svar til: Konsekvenser af USA's magt svækkelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.