Matematik

Bestem ved håndkraft ligningen for tangenten????

15. december 2013 af NaNoTecs - Niveau: A-niveau

Opgave lyder således

Bestem ved håndkraft ligningen for en tangent til grafen for funktionen f. Funktionen f har forskiften f(x) =14· ln(x) 

Her er mit svar:

Ligningen for tangenten har formen y=a*x+b hvor vi ved at a=f ' (x0). Da tangenten går gennem (x0, f(x0)), kan vi bestemme konstantleddet b ved at løse ligningen f(x0) = a*x0+b

Jeg vil ved brug af formlen finde tangenten i punktet med første koordinat x0=1 til grafen for funktion f med forskriften f(x) =14 * ln(x) 

Jeg vil ved brug af formlen finde tangenten i punktet med første koordinat x0=1 til grafen for funktion f med forskriften f(x) =14 · ln(x) 
Først får vi ved indsættelse af x0 =1  -->   f(1)=14·ln(1) ? f(1)=0
Differential kvotienten er f ' (x) = 14· 1/x14·((1)/(x))
Ved indsættelse af x0=1 i f ' (x) får f ' (x0) = f ' (1) =14·((1)/(x)) ? ((14)/(x))
Tangentens ligning er derfor  y=f ' (x0) · (x -x0) + f(x0)= ((14)/(x))· (x-1) + 5

Er det dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2013 af Krabasken (Slettet)

Jeg går ud fra, at tangentpunktet er (1,f(1)) ?

Find f ' (1), som er tangenhældningen

Brug så tangentligningen

y = f '(x0) * (x-x0) + y0

og regn færdig, til du ender med en forskrift af formen y = ax + b

:-)


Svar #2
15. december 2013 af NaNoTecs

Okay tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2013 af Krabasken (Slettet)

Hvad fik du?

:-)


Skriv et svar til: Bestem ved håndkraft ligningen for tangenten????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.