Kemi

Titrering.

13. november 2005 af onsunshine (Slettet)
Et glas syltede agurker indeholder 0.75 L lage. For at kontrolere hvor meget eddikesyre der er i lagen, titreres med NaOH. Ved titrering af 5.0 mL lage forbruges der 9.1 mL 0.10 M NaOH.

Hvor mange mol CH3COOH har der været i de 0.75 L lage?

Jeg går ud fra at jeg skal bruge formlen n=V*c

Jeg regner de 9.3 mL om til Liter: 9.3 / 1000 = 0.0093 L

Derefter siger jeg 0.0093 L * 0.10 M = 0.00093 mol.

Det vil sige at der har været 0.00093 mol CH3COOH i prøven på 5.0 mL ?

Er dette rigtigt ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2005 af 2835 (Slettet)

Ja, det se rigtigt ud, så skal du bare finde ud hvor meget der er i de 0,75L

::2835::
http://www.gym-opg.webbyen.dk

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2005 af IBM (Slettet)

Igen, dit ræsonnement SKAL understøttes af et reaktionsskema.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2005 af 2835 (Slettet)

som det siges i #2 skal du huske at nævne at de to stoffer reagerer 1:1

::2835::

Svar #4
13. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Hvilke to stoffer er det lige vi snakker om der reagerer 1:1 ?

Er det NaOH og CH3COOH ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2005 af IBM (Slettet)

Ja.

Svar #6
13. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Ok... Jeg kom til at formulere mig forkert i #0.

Spørsmålet lød:
Hvor mange gram CH3COOH har der været i de 0.75 L lage?

Først udregner vi molar massen for CH3COOH: 12.01 g/mol + (1.008 g/mol *3) + 12.01 g/mol + (16 g/mol * 2) + 1.008 g/mol = 60.05 g/mol.

Nu kender vi M og n. m kan findes på denne måde: 0.00093 mol * 60.05 g/mol = 0.056 gram.

Vi kan nu konstatere at der har været 0.056 gram CH3COOH i de 0.75 L lage.

Er det ikke temmeligt lidt...? eller er det rigtig nok?

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2005 af IBM (Slettet)

Blev der brugt 9,1mL eller 9,3mL NaOH?

Svar #8
13. november 2005 af onsunshine (Slettet)

9.1

Svar #9
13. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Vi kan nu konstatere at der har været 0.055 gram CH3COOH i de 0.75 L lage.

Jeg har skrevet forkert. Så det bliver 0.055 gram i stedet for som facit. Passer det ?

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. november 2005 af IBM (Slettet)

Okay, så har du beregnet forkert i #0.

Du anvender følgende stofmængde OH-:

n(OH-)= c*V = 0,10M*0,0091L = 0,00091mol

CH3COOH og OH- reagerer i forholdet 1:1:

CH3COOH + OH- --> CH3COO- + H2O

I de 5,0mL lage er der altså 0,00091mol CH3COOH svarende til følgende koncentration:

c(CH3COOH) = n/V = 0,00091/0,005L = 0,182M

Følgende stofmængde CH3COOH findes altså i 0,75L lage:

n(CH3COOH) = c*V = 0,182M*0,75L = 0,1365mol

Du kan nu bestemme massen af CH3COOH i de 0,75L lage, idet du har stofmængden af CH3COOH i 0,75L lage:

m(CH3COOH) = n(CH3COOH)*M(CH3COOH) =
0,1365mol*60,05g/mol = 8,2g

Svar #11
13. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Okay... Kan godt se at resultatet ser mere realistisk ud men jeg har svært ved at forstå det stykke her.

c(CH3COOH) = n/V = 0,00091/0,005L = 0,182M

Følgende stofmængde CH3COOH findes altså i 0,75L lage:

n(CH3COOH) = c*V = 0,182M*0,75L = 0,1365mol

Kan det ikke beskrives med ord ? Hvorfor skal man finde koncentrationen for det, når de spørger efter antal gram ?

Skriv et svar til: Titrering.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.