Fysik

Fysik - kræfter.

17. december 2013 af lene0054 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med en opgave i et afleveringssæt om kræfter, som driller mig frygteligt! 

Opgave lyder: 

En badebold af plast er fyldt med atmosfærisk luft. Trykket i bolden er 1,2 atm ved temperaturen  20 grader C. Bolden ligger en dag i solen, hvorved temperaturen af luften i bolden stiger til  65 grader C.

Hvor stort bliver trykket i bolden, når det antages, at boldens rumfang øges med 5%?

Jeg har udregnet de absolutte temperaturer

Først udregnes de absolutte temperaturer.

20°C = 20+273,15=293,15

65°C = 60+273,15=333,15

og tænker jeg skal bruge denne formel og udregne p2, men jeg kan ikke finde ud af præcis hvordan. Håber nogen kan hjælpe mig på vej!

p1*v1/t1=p2*v2/t2


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2013 af hesch (Slettet)

p1*v1/t1=p2*v2/t2     =>

p2/p1 = (v1/v2) * ( t2/t1 )     =>     ( t1, t2 i Kelvin )

p2 = (v1/v2) * ( t2/t1 ) * p1


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2013 af peter lind

Der er opgivet at rumfanget øges med 5% så V2 = 1,05*V1 Sætter du det ind i din formel kan V1 forkortes ud. Ukendte størrelser i formlen er derfter kun det tryk du skal finde


Svar #3
17. december 2013 af lene0054 (Slettet)

Jeg kan ikke forstå hvorfor V1 kan forkortes ud. Det er nemlig der jeg har siddet fast tidligere også. - Altså at jeg har haft for mange ubekendte. Jeg kender jo ikke værdien af V1 fordi jeg ved at V2 er 5% større.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. december 2013 af hesch (Slettet)

Ad #2:  Du kender jo:

-    Forholdet mellem v1 og v2

-    t2 og t1

-    p1


Svar #5
17. december 2013 af lene0054 (Slettet)

Men hvorfor søren kan det forkortes væk når man kun kender forholdet?

kommer formlen så til bare til at hedde: p2 = ( t2/t1 ) * p1


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. december 2013 af peter lind

#3 og #5 Hvis du ind indsætter V2= 1,05V1 i din formel får du

P1*V1/T1 = P2*1,05*V1/T2

Du har nu V1 på begge sider af lighedstegnet, så det kan forkortes ud


Svar #7
17. december 2013 af lene0054 (Slettet)

Ah, nu forstår jeg hvorfor det kan kortes væk.
Så hedder formlen nu: P1/T1=P2*1,05/T2?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. december 2013 af peter lind

ja


Svar #9
17. december 2013 af lene0054 (Slettet)

YES! Tusinde tak for hjælpen. Nu giver det hele mening. (o:


Skriv et svar til: Fysik - kræfter.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.