Fysik
Fysik experter hjælp
A=-½*k*x^2 - hej som i nok kan se har jeg skrevet en formel hvordan udleder man den? jeg vil meget gerne se det med mellemregninger.. jeg vil bare gerne se hvordan den er blevet lavet... d:
Svar #1
17. december 2013 af mathon
Hookes lov
giver
vektorligningen:
F = -k·x
størrelsesligningen:
F = k·x
hvoraf
ΔEpot = A = 0∫x k·x dx = (1/2)·k·x2 - (1/2)·k·02 = (1/2)·k·x2
Svar #2
17. december 2013 af Eksperimentalfysikeren
Det er ikke nok, at du skriver formlen. Vi skal vide, hvad sammenhængen er, inden vi kan svare på spørgsmålet.
Der er en del tilfælde i fysikken, hvor vidt forskellige problemstillinger fører frem til enslydende formler.
Svar #3
17. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)
Vi skal finde længden af en elastik, altså hvor langt den ryger ned - Men jeg skal kun udlede formlen, men jeg ved ikke hvordan man finder frem til den.
Svar #4
17. december 2013 af hesch (Slettet)
Faktoren "½" optræder ofte i sammenhæng med "x2" i formler, fordi formlen er fremkommet ved en integration:
∫x dx = ½·x2.
Glemt en formel ? Gæt sammenhængen: E = ½·m·v2
Svar #5
17. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)
Jeg har ikke lært om integrationregning.. jeg spørger blot d:
Svar #7
17. december 2013 af Eksperimentalfysikeren
Du kan få en idé om, hvad integrationen indeholder i dette tilfælde.
Du opdeler strækningen fra 0 til x i n små lige store bidder, Δx. Der vil så gælde, at Δx = x/n.
Delepunkterne nummereres med i og det i'te delepunkt ligger i i·Δx. Her er fjederkraften -k·Δx. Det arbejde, derudføres ved at strække elastikken til næste delepunkt er omtrent lig med kraften gange vejlængde, idet vi regner med at kraften ikke ændrer sig på dette stykke. Arbejdet bliver altså -k·i(Δx)2.
Det samlede arbejde kan nu findes ved at lægge alle bidragene sammen: A≈-k·1(Δx)2+(-k·2(Δx)2) + ... +(-k·n(Δx)2 = -k(Δx)2(1+2+...+n).
Den sidste parentes kan regnes ud med udtrykket (1+2+...+n) = n(n+1)/2.
Samler vi nu sammen, får vi: A≈-k(x/n)2·n(n+1)/2 = -½kx2·(n(n+1)/n2).
Du kan se, at den første del netop er det søgte udtryk. Den anden del er tæt ved 1 og vil nærme sig stadigt mere til 1 for stadigt større værdier af n.
Skriv et svar til: Fysik experter hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
