Matematik

Øvelser

18. december 2013 af 123434 (Slettet)

En eksponentiel sammenhæng har ligningen y=3*2^x

a) Beregn y ved hovedregning, når x=2 og x=4

y=3*2^2=12 y=3*2^4=48

b) For en del år siden var renten i Danmark oppe omkring 20% pr år. Vi forestiller os at vi sætter 8000kr i banken til denne rente.

a) Hvor stor er kapitalen efter 5 år?

8000kr*1,2^5=19906,56 kr

b) Hvor lang tid går, der før kapitalen er 50.000kr

50.000kr=8000*1,2^x

(50.000/8000)=1,2^x

6,25=1,2^x

log(6,25)/log(1,2)=ca 10 år

efter 10 år

Befolkningstallet N i en landsby i Andesbjergene aftog med tiden t efter forskriften N=-12t+600. Tiden måles i år efter 1900.

a) Hvor mange boede der i landsbyen år 1900?

-12*1+600=588 indbyggere

b) Hvor mange flyttede der fra byen pr. år? hældningen beskriver, at der flytter 12 fra byen hvert år

c) Hvor mange boede der i landsbyen 1920? -12*20+600=360

d) Hvilket år var der 240 indbyggere i byen?

240=-12x+600    

(240-600)=-12x

-360=-12x

-360/-12=-12x/-12

x=30

Har jeg lavet fejl i disse stykker?

Tak på forhånd og god aften


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2013 af peter lind

I landsbyen i Andesbjergene år 1900 svarer til t = 0 ikke 1


Svar #2
18. december 2013 af 123434 (Slettet)

-12*0+600=600 indbyggere

Tak for hjælpen, Peter. Den var brugbar


Skriv et svar til: Øvelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.